У ваздушном нападу америчке коалиције 50 км од Алепа убијено више десетине сељана

Syrian Arab News Agency – S A N A
Алеп, САНА  Авиони коалиције коју предводе САД починили су још један масакр над Сиријцима, убивши и ранивши преко 60 цивила у селу Телхан у унутрашњости подручја Ал Баб северно од града Алеп.

Локални и медијски извори јављају да је село, које се налази 50 км северно од града Алеп, синоћ било мета жестоког ваздушног напада коалиције  на чијем су челу Сједињене Америчке Државе. Убијено је 20 особа, међу њима и троје деце, а повређено 40 људи од којих је већина у тешком стању па број погинулих може бити и већи.

Хистерија САД због постављања С-300ВМ у Сирији сасвим је разумљива

Извор за фотографију: İran S-300’leri 2016’da teslim almaya başlayacak | SVT | Savunma ve Teknoloji

Руско министарство одбране је пребацило у Сирију одбрамбене системе С-300ВМ у практичне сврхе - да заштити своје објекте. Али, највероватније, ове активности ће имати и леп бонус у виду ограничења активности авијације САД, која се понаша као да су ти системи дошли искључиво због ње. Уколико се жели, Пентагон је лако разумети – Русија му заиста компликује живот.

Распоређивање система С-300ВМ у сиријском Тартусу за руску армију је чисто прагматично. По својим карактеристикама, С 300ВМ (у тој верзији) није много инфериорнији у односу на С-400. Многи стручњаци су мудријашили и спорили се који од система је бољи, што је јако подсећало на злогласну расправу о томе колико анђела може да стане на врх игле. Сваки од система има посебне карактеристике, које би, теоретски, требало да се надопуњују, стварајући савршен круг одбране (ту ће још доћи системи средњег домета, као што су "Бук" и малог домета у рангу "Шиљке").

Лопуже и саучесници (и једно обавештење)


Лопуже и саучесници

Чланак Пол Крејг Робертс: А "партнери" побише сиријске војнике превео сам и објавио 18. септембра, мање од 24 сата од када га је деда објавио на свом блогу. У принципу, трудим се да чланке преведем и објавим истог дана када је изашао изворни текст, међутим, када су у питању коментари сматрам да кашњење овог обима и није кашњење.

Лопуже и саучесници тако не мисле. Лопуже и саучесници изгледа верују да није касно ни када се читалац кљука украденим текстовима објављеним пре пола месеца. Тако се појави Webtribune: POL KREJG ROBERTS: Rat koji su Rusija i Sirija već dobili, ušao u novi obrt.

Webtribune пратим јер је чудно биће које води тај сајт преводе са "Ћирилизовано" украло више пута (део крађа је забележен овде). Нисам се много изненадио ни када 3. октобра на тој страници видех познат, мада пренасловљен и нешто прерађен текст, али "остадох у забезеку" што је лоповче "превело" преведено од пре 15 дана. Но добро, с обзиром да сам из нешто размењених е-писама видео с ким имам посла, мрзело ме је да и ову крађу забележим.

Грешка:

- Правда, 4. октобра: ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Рат који су Русија и Сирија већ добили, ушао у нови обрт
- Видовдан, 5. октобра: ПОЛ КРЕЈГ РОБЕРТС: Рат који су Русија и Сирија већ добили, ушао у нови обрт | Vidovdan
- ВасељенскаТВ, 5. октобра: Нови обрт у сиријском рату

(А биће још, не сумњам.)

Запањујуће признање америчких специјалаца да је руска авијација претња "нашим прокси елементима" у Украјини

Да Американци на украјинске усташе гледају као на своју продужену руку уопште није изненађење, јер тако се понашају и једни и други, знало се и ко главосече у Ираку и Сирији снабдева оружјем, па и лаким преносним ракетним системима, али да се то јавно призна...није баш најпаметније. Запањујуће је што су пословичну америчку осионост овог пута исказали ветерани специјалних снага САД. Енглески збирни назив за све што припада обавештајној делатности је intelligence, али уредништво веб-сајта SOFREP - trusted news and intelligence from spec ops veterans је овим примером доказало да име/назив ипак није увек и судбина (Nomen est omen). Још једном: пратити медије непријатеља неупоредиво је интересантније (и корисније) него пратити шта пишу и говоре сопствени и медији пријатеља.


Украјина, у пракси,  остаје зона забране летења - захваљујући краткодометним ракетним системима

 


Дипломатски разговори са Русијом се гасе. Речи и прича више нису битни, финални преговори ће се водити акцијом. Циљ што га треба остварити на бојном пољу је отклањање руске ваздушне претње, која је и претња нашим прокси елементима и стоји иза хуманитарне кризе.