Русија моја љубимаја

-После посете Русији човек се из корена мења - казала нам је наставница Јована која је са децом из Ораховца и Велике Хоче походила ову свету земљу


У сарадњи,,Фонда јединства православних народа“ одељења у Београду и Руско српског пријатељства из Москве, дванаесторо деце из Ораховца и Велике Хоче је од 17- 26. септембра боравило у Русији. Са децом и њиховом наставницом Јованом Баљошевић из Ораховца, на путовање у Русију је кренула и Наталија Коцев из Београда, а на аеродрому у Москви, дочекала их је Олга Серебровска, из Руско-српског пријатељства, која већ шесту годину за редом организује долазак деце са Косова и Метохије у Русију, у оквиру пројекта ,, Помоги делом“. Прво одредиште и место где су деца три ноћи била смештена у Москви био је Донски манастир. У Донском манастиру се са осталим светињама чувају и мошти патријарха Тихона мученика, који је убијен од комуниста. Шетња Црвеним тргом, посета цркви Светог Василија Блаженог, обилазак манастира посвећеног Пресветој Богородици Одигитрији, у којем је живела сестра Петра Великог, Сретењски манастир, Третјаковска галерија, са највећим сликарским делима руских сликара, од портрета Достојевског, до чувених икона Андреја Рубљова; поглед на панораму Москве са једног видиковца, фотографисање крај чувеног Московског универзитета Ломоносов, уживања крај великих акваријума са воденим светом у чувеном Москваријуму... све је то на децу из малих метохијских средина оставило дубок утисак. Манастир Светог Сергија Радоњешког, у Сергијевом посаду, тзв. Тројице Сергијева лавра, са својим црквама малим и великим и светињама које се у њима чувају, подсетила је на причу о Сергију Радоњешком, који је и у српском народу познат као велики светитељ и исцелитељ.

Пол Робинсон: Домет власти Владимира Путина

Извор за фотографију: Vladimir Putin addressed State Duma • President of Russia

У кратком говору од среде што га је одржао на отварању руске Државне думе, Владимир Путин је рекао неколико ствари за које сматрам да их треба истаћи. О осталоме ћу писати у сутрашњем чланку, а сада само о делу где каже: