Предат без борбе: историја пада Мосула

Примедба преводиоца, Мирослава Младеновића: Ко прати шта се дешава у Ираку а посебно они који су на овом блогу јуче прочитали САД и Саудијци одобрили да 9000 главосеча Исламске државе из ирачког града Мосул слободно пређу у Сирију (ВИДЕО), и данас на "Спутњику", да су САД отвориле коридор терористима за повлачење из Мосула у Сирију, зна да је „напад“ почео. Када ће и како ће се завршити видећемо ускоро. Али да се подсетимо како је све почело и како су терористи инсталирани у Ирак и Сирију. По старом правилу...кад не знаш ко је крив, прати траг новца.



Зашто је Мосул више од две године био под контролом ИД?

Контигент од 30,000 војника армије Ирака покренуо је операцију ослобађања Мосула, који се сматра главним градом терористичке "Исламске државе" у Ираку. Али зашто је ирачко вођство пре две године тако лако предало град, који је постао ослонац за локалне исламске екстремисте? "Газета.Ru" је реконструисала околности пада Мосула.

17. октобра, цео дан је трајао напад на ирачки град Мосул, који контролише организација забрањена у Русији, "Исламска држава" (ИД). Операцију изводе заједно регуларна армија Ирака, снаге локалне шиитске милиције, снаге ирачких Курда - пешмерге, уз учешће америчких снага и њихових савезника. Прошле недеље, коалиционе снаге су почеле интензивно гранатирање и авио бомбардовање града. Авиони коалиције бацају летке којима се позивају цивили да напусте Мосул.

Четворогодишња Московљанка задивила гледаоце знањем седам језика (ВИДЕО)

Бела Девјаткина говори руски, енглески, немачки, шпански, француски, кинески и арапски.

Четворогодишња Московљанка Бела Девјаткина је задивила публику и жири емисије "Невероватни људи" на ТВ каналу "Русија 1" знањем седам језика, преноси Today.kz.

Девојчица говори руски, енглески, немачки, шпански, француски, кинески и арапски. Дете лако чита текстове на страним језицима и одговара на прилично сложена питања за своје године, о диносаурусима и структури соларног система.

Линукс тест: Какви сте са основама Линукса?

У овом тесту имаћете нека питања везана већином за основе Линукса мада има богами и мало тежих питања али и трик питања, као и обично. Углавном, ако планирате да се озбиљније бавите овим системом било би добро да покидате овај тест а ако сте почетник у тим водама добро ће вам доћи да пређете преко овог почетног „WTF“ а онда и да инсталирате Линукс у Виртуалбоксу (VirtualBox) и кренете да се играте са њиме.

Не заборавите да је Линуx систем који се у огромном проценту користи у серверском окружењу (овај сајт као и огромна већина других се врти на Линуксу рецимо), користи се на телефонима (тај ваш Aндроид је заправо дистрибуција Линукса) па има га како на веш машинама и фрижидерима, тако и у летилицима НАСА-е. Има га свуда. Пре ћете се запослити као познавалац Линукса него као познавалац Виндоуса а и пракса је показала да линуксаши знају баш доста о Виндоусу док само мали проценат прозораша зна доста о Линуксу.