У Русији се појавио војни интернет

Напомена преводиоца, Мирослава Младеновића: Ова вест је на руском интернету објављена још јуче, али сам сачекао да видим какве коментаре ће изазвати на светској мрежи. Вест су пренеле неке агенције - скоро без коментара. Ипак треба узети у обзир да нико није рекао да је систем „уведен“ у употребу, већ да се „појавио“. Колико јединица може да га користи нико не саопштава, а наравно да неће ни рећи, бар не ускоро. Руска армија и државно руководство користе Линукс и једну верзију сопственог оперативног система. Такође се форсира избацивање Мајкрософтовог шпијунчета Виндоуса из употребе. Судећи по разним фотографијама и снимцима са интернета, резултати су половични. Још се често види лого Мајкрософта на многим рачунарима у установама које раде за армију или државу - тамо где се не би смео видети. Ако је ова информација тачна - одлично, а ако је дезинформација, сјајна је. С обзиром да су армијске и државне мреже САД показале да су као швајцарски сир, свака држава која жели статус „озбиљне државе“ мора избацити Мајкрософт и инсталирати отпорнији систем и сопствену мрежу да би спречила одлив података.

Фото: ТАСС/ Валерий Матыцин

Затворени сегмент преноса података омогућава одељењима Министарства одбране да безбедно размењују осетљиве информације


Руске оружане снаге су завршиле развој војног интернет - комуникационог система под званичним називом "Затворени сегмент преноса података" - ЗСПП («Закрытый сегмент передачи данных» ЗСПД). Војна мрежа није повезана са глобалним Интернетом, а сви рачунари повезани на њу су заштићени од прикључења несертификоване флеш меморије и екстерних хард дискова. У оквиру мреже, армија је развила сопствени сервис е-поште, који омогућава пренос поверљивих информација, па и докумената са ознаком "посебне важности".

Сиријска "домаћа радиност" - вишецевни бацач ракета "вулкан" на БМП-1


Сиријска војска користи "ново" борбено возило - комбинацију вишецевног бацача ракета "вулкан" и борбеног возила пешадије БМП-1.

Арапска војска Сирије се досетила како да реши проблем несташице тешких бацача пламена типа ТОС-1 и друге борбене опреме са оклопом и велике разорне моћи - пише Весник Мордовије ( Мордовија - прим. прев.).

Сирија поседује модернизоване ловце МиГ-29 (ВИДЕО)

Ловачки авиони МиГ-29 Ратног ваздухопловства Сирије дежурају наоружани савременим руским ракетама ваздух-ваздух средњег домета типа Р-77.

Пре десетак дана на Јутјубу појавила се емисија сиријске државне телевизије у којој се виде пилоти ловци који у армирано-бетонским склоништима дају изјаве испред авиона на којима су окачене поменуте ракете.

Највероватније се ради о извозној верзији Р-77 која носи ознаку РВВ-AЕ (НAТО ознака AA-12 “Adder“) које се постављају на поткрилне носаче AКУ-170Е са којих се ракете одбацују. У претходних неколико година у медијима су се појављивале слике као и видео материјал сиријских МиГ-ова 29 на којима се виде само носачи али без ракета.

Исечак из снимка сиријске државне телевизије на коме се види ракета Р-77 окачена на ловац МиГ-29.

Едуард Лимонов: Паланачки снобизам власти скупо кошта Русију

Наши су поново показали слабост, и то два пута.

У Сирији и Донбасу.

У Сирији смо похитали с хуманитарном паузом и то два дана раније него што је обећано (уопште није било потребно обећавати никакве паузе), а у вези Донбаса, када је ВВП (Владимир Влади́мирович Пу́тин - прим. прев.) прихватио позив Меркелове на вечеру током сусрета у Нормандијском формату у Берлину. Сутра ће полетети.

Зашто су овакве одлуке погрешне?