"Тау" или "корнет" - са чим су погодили амерички "абрамс" у Ираку?




Борци у Русији забрањене терористичке групе Исламска држава су у Ираку разнели амерички тенк "абрамс". Судбина посаде је непозната, а званични Багдад није потврдио губитак оклопног возила. Јуче се на интернету појавио видео снимак запаљеног тенка, а касније је постављен и видео који приказује сам тренутак напада.

Судећи по коментарима, инцидент се догодио код моста Асмид северно од града Баиџи (Baiji) у провинцији Салахудин у северном Ираку. Можда је тенк био у операцији за ослобађање Мосула од терориста ИД. Прва вест је била да су терористи погодили тенк са противтенковском вођеном ракетом (ПТВР) америчке производње.

Пуковник Касад: О јадиковки "Ако сутра почне рат ..."

Пуковник Касад: На "Ехо Москве" су почели нешто да сумњају. Директор Фонда "Литвињенко" Александар Голдфарб је чак почео са питањима у шта ће се то претворити односи између САД и Русије, и шта је радити либералној опозицији ако почне рат.



Само онај ко је лењ није још не написа да су односи Русије и САД пали на ниво Хладног рата. Постоји опасност да ће су ускоро претворити у прави рат, када ће војници једне стране пуцати на војнике друге стране, а ови – узвратити ватру. Тако нешто са великом вероватноћом може се догодити, на пример, у Сирији, где се тренутно упутила руска ескадра, а будући председник САД је запретио да ће прогласити зоне забрањеног лета: оборе, на пример, авион, или потопе брод и све почне од тога. Надамо се да до бацања атомских бомби неће доћи, али неће се зауставити на једном броду или једном авиону. Али чак и ако можемо избећи "врући" рат, хладни рат је ту: акције Русије на Блиском истоку и у Украјини Американци доживљавају као напад на своје геополитичке интересе, а ефекат антируских санкција има потенцијал да нанесе већу штету од било које блокаде. Да не помињемо информатичке нападе и информационо ратовање.