Пуковник Касад: Мосул, амерички губици

ТАСС пише...


Фотографија: Марко Дробњаковић / АП
Губици америчке војске задве недеље операције заузинања ирачког града Мосул који је окупирала терористичка организација Исламска држава су 16 погинулих и 27 рањених. Ово је ТАСС-у пренео војно-дипломатски извор из Москве:

"За прве две недеље копнених војних операција освајања Мосула погинуло је 16 америчких војника, још 27 је рањено. Највећи број погибија и повреда изазван је скривеним минама, артиљеријском и минобацачком ватром."

Према његовим речима, ово изгинуће је последица лоше координације дејстава авијације и јединица специјалних снага: "Тако су два специјаца погинула у нападу америчког авиона Б-52Х (B-52H) на предграђе Мосула." Извор агенције истиче да су прошле две недеље од почетка операције, а коалиционе снаге нису постигли никакав значајан успех у Мосулу.

НАТО флота у Црном мору: снови и стварност

Ein Schiff der Nato-Streitkräfte feuert eine Rakete im Schwarzen Meer ab. © Stoyan Nenov
Запад је донео одлуку да се Русија принуди да уступи своје позиције на Црном мору. Изјаве о "руској бари" смо већ чули, неслагање и колебање између НАТО савезника гледали. Ситуација се променила после састанка министара одбране НАТО-а крајем октобра. Алијанса ће сада појачати активности на југоисточној граници.