Русија припрема нуклеарни мотор за освајање космоса (и једна лепа и охрабрујућа вест)

Фото: Politrussia.com

Истраживање космоса је донедавно била повластица ретких земаља способних да створе високоорганизоване производне системе засноване на развоју индустрије и истраживачких институција. Данас, пак, космос постаде тесан.




Орбиталну станицу сада, на пример, има и Кина. Кинези желе да после 2030. године имају своју базу на Месецу. Европљани, пак, желе да се до тада населе на земљином сателиту. Чак и Индијци и Јапанци праве своје амбициозне планове за истраживање свемира.

Орбита је претрпана – сателите лансирају Малезијци, Шпанци, Индонежани, и господа из Пакистана.

Али пионира више нема. Данас свако у џепу има играчку рачунарске снаге суперкомпјутера из 80-их и камером у боји са зумом, као код доброг двогледа, па се чини да није превише тешко конструисати аутоматску платформу и уз помоћ технологије из прошлог века упутити је ка Марсу.

"Луноход-1" на земљином сателиту, "Марс-2" и "Викинг-1" на црвеној планети - то је био пробој 70-тих година 20. века. Ровер "Кјуриосити" у 2016. - то је, извините, постала банална ствар. Човечанство већ скоро четири деценије тапка у месту - прежива велика открића из прошлости.

Да ли због тога што је нација пионира и колонизатора - која је толико дуго била приморана да заводи ред у својим унутрашњим границама - скренула поглед с звезда?

Закулисана крила

Зашто су најбољи путнички авиони на свету проглашени неконкурентним

Коллаж Андрея Седых

Линијаш Ил-96-300 авиокомпаније "Аерофлот" са бројем на трупу РА-96008 је 30. марта, 2014. године, обавивши лет из Ташкента, у 8.08 по московском времену нежно дотакао писту 25П аеродрома главнога града "Шереметјево". И на руско небо се ти јединствени путнички авиони више нису винули.


Трампова победа и дебакл америчке демократије (поглед слева)

The Greanville Post – ANTI-IMPERIALIST TOOL ~ Vol. X

Победа Доналда Трампа на америчким председничким изборима је политички земљотрес који је целом свету разоткрио терминалну кризу америчке демократије - дегенерисане буржоаске власти која је на највиши државни положај ваздигла срамни шарлатанизам и милијардерску демагогију.

Какву год помирљиву фразеологију употребљавао наредних дана, председник Трамп ће бити на челу администрације класног рата, шовинизма, милитаризма и насиља полицијске државе. Приде, поред извршне власти, све главне политичке институције САД - укључујући оба дома Конгреса и Врховни суд - биће у рукама крајње деснице.

Под Трампом, Америка неће бити "поново велика". Под Трампом, Америка ће бити бачена у блато.