Војна вежба "Плави хромит" у Јапану: како се САД припремају за заузимање поморских база

© AP Photo/ Itsuo Inouye, File

Заједничка јапанско-америчка војна вежба "Оштар мач" (Keen Sword ) је трајала од 30. октобра до 11. новембра, уз учешће 25,000 Јапанаца и 11,000 америчких војника.

Овакве велике вежбе штампа увек добро и нашироко "покрива", али паралелно са "Оштрим мачем" на Окинави је, од 29. октобра до 4. новембра и без много буке, одржана друга вежба под називом "Плави хромит" (Blue Chromite). "Плави хромит", вежба у којој учествују само америчка Ратна морнарице и амерички маринци је постала редовна, јер је одржана већ трећу годину заредом, мада је то потпуно непознато широј јавности.

Дебкафајл: Медведев у Јерусалиму док Путин чека да се види или чује с Трампом (па да "пусти с ланца" бродовље у Средоземном мору)

Руска ракетна крстарица "Петар Велики" на путу ка Средоземном мору

Руски председник Владимир Путин  је у среду 9. новембра послао свог премијера Дмитрија Медведева у Израел, обележавајући 25-годишњицу обнављања дипломатских односа између две земље.

И то није био једини симболични гест: безмало прва ствар коју је Медведев урадио по доласку је била посета јерусалимском Западном зиду, вечном јеврејском светилишту. Медведев се на овај гест одлучио да би подвукао свој коментар од прошле недеље: "Русија никада није негирала да и Израел и јеврејски народ имају права на Јерусалим и своје светиње, а ово питање се пренаглашава."

Фотографија: Ројтерс. Извор: Russian PM Medvedev in Israel to boost trade ties | Middle East Eye

Тиме је руски премијер демонстрирао да Москва признаје да и Јевреји имају право на Израел, Јерусалим и света места - пре свега Храм на брду, а не само Палестинци. То је била порука Кремља екстремистичким муслиманским организацијама, онима које су себи за циљ поставиле "ослобађање Јерусалима од израелске окупације".