Међуусташка сарадња: Хрватска предложила Украјини да направе заједничку групу за примену искустава на реинтеграцији окупираних територија

Хрватска је покренула иницијативу за стварање заједничке групе за проучавање и примену искустава на реинтеграцији окупираних територија, саопштила је Ирена Герашченко, први заменик председника Врховне раде Украјине и украјински представник у подгрупи за хуманитарна питања трилатералне Контакт-групе за Донбас.

"Украјински посланици из различитих странака су се састали са новим премијером Хрватске Андрејем Пленковићем. Хрватска страна је иницирала стварање билатералне групе за проучавање и имплементацију искуства за реинтеграцију окупираних територија и њиховог повратка мирнодопском животу. Хрватска је већ прошла тим страшним ратним стазама, јер је повратила и опоравила своје територије", написала је Герашченко у понедељак на својој Фејсбук страници.

Пол Робинсон: Лендовско новинарство

Извор за илустрацију: Catholic Canada
Једна од мојих главних примедби удри-по-Русији новинарима је што је добар део њихових "урадака" резултат лењости. Већ има много прича које ће Русију осликати  у лошем светлу (о чему касније ове недеље), али уместо тешког рада какав подразумева истраживачко новинарство, лендови износе екстремне идеје засноване на дивљим спекулацијама. Па зато њихов рад подсећа на исту ону "руску пропаганду" коју наводно презиру.

Узмимо, на пример, најновији чланак Лука Хардинга из "Гардијана", прави шведски сто неутемељених и екстремних оптужби: The new special relationship: what does Putin want from Trump? | US news | The Guardian.

Хардинг најпре наводи гомилу ствари које Путин "жели". Може бити да их Путин заиста жели и хоће, али и не мора да значи, међутим, не чусмо откуд Хардинг зна шта Путин мисли у својој глави. Даље, пошто је навео да су западне земље казниле већи број припадника Путинове председничке свите, додаје: "У Вашингтону влада опште уверење да је њихово богатство у ствари Путиново, и да се мери стотинама милијарди долара". Последњи пут кад чух ову гласину, Путин је имао 40 милијарди долара. Сада је тежак "стотинама милијарди". Где, за име Бога, налазе такве податке?

Интерфакс-Украјина: Два бивша украјинска војника која су ступила у руску војску ухапшена на граници с Кримом


Двојица дезертера што су 2014. године прешли у руску војску ухапшени су на кримској граници - саопштила је Служба безбедности Украјине (СБУ).

"То су двојица бивших војника Оружаних снага Украјине, који су 2014. године погазили заклетву и ступили у руску војску" - рекао је за "Интерфакс" представник СБУ у понедељак увече, коментаришући саопштење руског министарства спољних послова, да су "украјинске специјалне службе ухапсиле два припадника Оружаних снага Руске Федерације и одвели их с Крима".

Служба безбедности Украјине отела два руска војника на Криму

Оперативци Службе безбедности Украјине су на Криму отели два руска војника, с циљем да против њих поднесу кривичне пријаве - саопштило је Министарство одбране Руске Федерације.

"Службеници Службе безбедности Украјине су 20. новембра у 13:00 часова по московском времену на Кримском полуострву незаконито ухапсили и преко границе на територију украјинске Николајевске области одвели два руска војника, Максима Одинцова и Александра Баранова" - пренео је портпарол Министарства одбране.