Јеврејска заједница ће се жалити Стразбуру?

Суд одбио захтев за укључивање у Недићеву рехабилитацију. Дајч: Лоша порука


Логор на Старом сајмишту
ОДБИЈА се захтев Савеза јеврејских општина Србије и Јеврејске општине Београд да учествују у поступку рехабилитације Милана Недића, у својству умешача. Ово је одлучио, 27. јануара, Виши суд у Београду. Одлука је изазвала праву буру у јеврејској заједници, а могу се чути и најаве да ће се жалити Европском суду за људска права у Стразбуру.

У образложењу, судија Анђелка Опачић наводи да је рехабилитација ванпарнични поступак, који не познаје супротстављене странке, па самим тим ни институцију умешача, који би ступио у парницу било на страни једне или друге стране. У конкретном случају, нема противника предлагача рехабилитације (а то су Српска либерална странка, Удружење политичких затвореника и жртава комунистичког режима, Недићева унука Радмила Павковић и четворо праунука), па нема ни потребе за умешачима.

Некада давно, када су Срби били нискога раста и великог јунаштва

Макроекономија

Пре Првог светског рата Србија је имала моћну државу. Њена моћ проистицала је из богатства информација које је држава прикупљала о свом становништву (привреди…) и о државама у окружењу. Квалитет информација био је неупоредиво бољи од данашњег, а статистичка обрада података је била напреднија него данас. Вероватно је такво стање било последица чињенице да нису постојали рачунари и друге напредне справе, па су се мозгови чиновника користили у знатно већем степену него данас.

Лукашенко: Белорусија неће напустити интеграционе савезе са Русијом

Фотографија: Валериј Шарифулин / ТАСС

Тврдње неких медија да Белорусија намерава да напусти интеграционе савезе са Русијом нису истините - рекао је Александар Лукашенко на изузетно дугој конференцији за штампу од 3. фебруара.

Међутим, рекао је и то да се проблеми не решавају у оквиру Савеза Русије и Белорусије: "А ти проблеми морају бити решени, јер овако све састанке Савеза претварамо у срамоту."

Тако је говорио Лукашенко


Извор за фотографију: Президент Беларуси утвердил Государственную инвестиционную программу на 2017 год

Народ Русије и Донбаса је бесан због недавне изјаве Александра Лукашенка да се "братска" Украјина бори за независност. Стручњаци сматрају да је сврха овог непријатељског потеза да се Русија уцењује и изманипулише.

"Лукашенкове речи су ме и збуниле и огорчиле. Пре свега, хтео бих да знам против кога се то бори "братска" му Украјина, и то за независност. Да ли он сматра да су сва та луганска и донбаска побијена деца, жене и старци били непријатељи украјинске независности? Ако већ подржава украјинску позицију, онда бих волео да знам зашто и сам Русију не прогласи за "агресора", зашто је Белорусија и даље у Савезу Русије и Белорусије, Организацији Уговора о колективној безбедности и Евроазијском економском савезу, и на основу чега његова држава доби олакшице и од Русије прима економску помоћ већ 22 године" - каже заменик директора Центра за украјинске и белоруске студије Московског државног универзитета "Ломоносов", Богдан Бежпалко.