Ракетни напад израелског хеликоптера на стамбену зграду у сиријској Кунеитри

Израелски АХ-64 "Апач". © AFP 2016/ JACK GUEZ. Извор:
Israel Targets Syrian Government Forces After Shell Lands on Israeli Territory

Дамаск, САНА - Израелски хеликоптер је ( у среду увече 7. фебруара - прим. прев.) ракетом погодио стамбену зграду у граду Ал Баат у провинцији Кунеитра.

Пет савета за безбедно коришћење заједничких и јавних рачунара

Извор за фотографију: Narodna biblioteka Srbije: Biblioteka ponovo radi

Што се тиче безбедности рачунара, углавном нам је важно да нам лични подаци буду безбедни. И мислимо да ће добра заштита ће одолети свакој злоупотреби. И хоће, теоретски. Међутим, у стварном свету се не могу предупредити сви облици "злостављања". Стога је најбоља стратегија да се користи више техника. Већини нормалног света нису потребне компликоване шеме и криптографија. Али јесте потребно уљезима отежати приступ својим подацима.

Можда звучи глупо, но ипак треба подсетити да рачунар у библиотеци, учионици или лабораторији - као ни телефон пријатеља - није наш. Чак су и "клауди" и клауд сервиси нечији рачунар(и). У принципу, сваки уређај што није сопствени треба третирати као власништво зликовца - некога што би да се дочепа твојих података да би их злоупотребио.

Ево неколико једноставних начина да боље заштитите своје податке од уљеза и напасти.


Сајентифик Линукс 7.3 (ВИДЕО)



Можда некоме затреба. А с обзиром да данас нема бављења природним наукама без знања енглеског језика, превод није потребан.

Хтео сам нешто друго, да понудим везе на веб-сајтове и других дистрибуција Линукса специјализованих за научни рад, али видим да су то углавном стара издања са старим програмима - не бих се у то петљао.

Не користим ја ни "Ред хетове" дистрибуције, у које спада и Scientific Linux.  Чујем да су Fedora и CentOS  сјајни дистрои, и добро је што за њихов развој има новца, али ми се не да да будем заморче америчке фирме Red Hat - The world's open source leader, која послује и са...знате већ...Red Hat and NSA: This is Not News | Techrights.  Међутим, "Ред хетов" спонзор за  Сајентифик Линукс је Fermilab, па реко ајд, научници и шегрти науке не маре много за политику, а Линукс је ипак Линукс, нек' знају да Сајентифик постоји, можда ће неко и пробати. У чему помажу, а ко би други, сјајни Португалац Марчело Салвадор и његов блог Riba Linux:

"Култура ћирилице" поводом Дана матерњег језика

Ариље - Поводом Дана матерњег језика, 21. фебруара, Народна библиотека у Ариљу, организује програм "Култура ћирилице"  у сали Соколског дома, са почетком у 19 часова.


Културни програм, који ће овим поводом бити уприличен, подразумева видео презентацију која обухвата историју писаних ћириличних споменика културе и духовности, старих рукописних књига и уопште историју културе српског народа од најстаријих времена до данас што нас сврстава у ред древних цивилизованих европских народа.

Аутор мултимедијалне презентације "Култура ћирилице", публициста и дизајнер Душан Тодоровић, је за свој рад добио признање "Витез уметности".