"Не заборавите, Русија је фактички прва признала Хрватску"

Фотографија: Д. Ковачевић

Русија зна и разуме да Хрватска има обавезе према ЕУ и НAТО, али сматра да то не би требало да представља препреку у јачању односа између двеју држава.

То је изјавио у Загребу амбасадор Русије у Хрватској Aнвар Aзимов изразивши увереност да ће се ускоро активирати руско-хрватски односи на свим подручјима.

Милан Миленковић: Између руље и елите – други део

Слобода предводи народ", Никола Франкер по оригиналном делу Ежена Делакроа. Извор: Интересная современная интерпретация знаменитой картины Эжена Делакруа "Свобода ведущая народ". Автор: Nicolas Francoeur

Као што рекох у првом делу текста, појмови демократије ће, испражњени од сваког садржаја, још дуго владати просечним и исподпросечним умовима, а ни многи снажни духови неће моћи да се одупру потреби да поправљају демократију, као „најбољи и најсавршенији систем“. Наравно, идеја да је демократија најсавршенији систем је израсла не из увида у стварност, већ из школског система, кроз који смо прошли и који је, у основи, прогресивистички, односно улива нам у главу идеју да је историјско кретање увек кретање на боље, иако не постоји никакав доказ да је човек данашњице, осим у владању технологијом, по ма ком критеријуму, бољи од човека Ренесансе, на пример. Заправо смо потпуно побркали технолошки са хуманистичким прогресом, те претпостављамо да је напредак технологије за собом повукао и политички систем. За то никаквих доказа нема, али за заблуде докази и нису од неког значаја.

Руља воли демократију због илузије да се нешто пита. Ради се о слоју људи које ни рођени укућани ништа не питају али се држава, ето, једном у две-три године, реши да их пита шта мисле о нечему што уопште не разумеју. Поставити потрошачу риалитија питање ко треба да влада Србијом је исто као да сте му поставили питање шта мисли о Хајзенберговој теорији о неуређености (неуредљивости) система. И једно, и друго питање једнако разуме.

Израелска компанија у Београду гради насеље са 700 станова

"Узорак". Фотографија преузета са Shikun & Binui, Home Page

Израелска компанија "Шикун Бинуи" (Shikun & Binui) инвестираће 170 милиона евра у изградњу стамбено-пословног комплекса од 70 000 квадратних метара у београдској општини Вождовац, речено је вечерас на представљању тог комплекса.

Комплекс назван "Вождове капије" имаће 700 станова, подземне гараже, малопродајни простор у приземљу, и затворен, приватни парк.