Руско-усташка сарадња: "PROŠLO JE 25 GODINA OD RUSKOG PRIZNANJA RH Ruski veleposlanik prvi put otkriva pozadinu dramatičnih događaja prije nego što su razoreni Banski dvori"

Пред вама је ауторски чланак садашњег руског "велепосланика" у Хрватској Анвара Азимова. Хвала Азимову и "Јутарњем", делује отрежњујуће.

 

Фотографија: ЕПА

PROŠLO JE 25 GODINA OD RUSKOG PRIZNANJA RH Ruski veleposlanik prvi put otkriva pozadinu dramatičnih događaja prije nego što su razoreni Banski dvori



Dana 17. veljače 2017. godine obilježava se 25. obljetnica ruskog priznanja neovisnosti Republike Hrvatske. Tijekom gotovo cijelog tog teškog razdoblja, punog brzih promjena i složenih problema, konstruktivan i pozitivan smjer u razvoju odnosa između naših zemalja i naroda ostao je nepromijenjen.

Jedan od događaja koji su izgradili naš odnos dogodio se početkom listopada 1991. godine kada se nad glavni grad Republike Hrvatske nadvila prijetnja bombardiranja. Uz pomoć dezertera iz JNA i iz prisluškivane komunikacije Štaba Vrhovne komande u Beogradu hrvatsko rukovodstvo na vrijeme je saznalo za napad koji se sprema na Zagreb i velika industrijska postrojenja u zemlji. Budući da su SAD i Zapad zauzeli nefleksibilan stav te su, podržavajući cjelovitost Jugoslavije, smatrali da su sve akcije JNA legitimne, hrvatsko se vodstvo za pomoć tada obratilo Moskvi. Zahvaljujući, između ostalog, i našim operativnim akcijama i obraćanju Mihaila Gorbačova rukovodstvu Jugoslavije i JNA 6. listopada 1991. godine, s pozivom da se suzdrže od upotrebe sile, Zagreb je uspješno spašen od razaranja i ozbiljnih civilnih žrtava.