М. К. Бадракумар: У Ердогановом лудилу увек има система

Турска је решила да се посвађа са Ираном. Све је почело 14. фебруара, махнитањем председника Реџепа Ердогана пред полазак на прву етапу турнеје по заливским земљама - Бахреин, Саудијску Арабију и Катар - када је загрмео: "Неки желе поделу Ирака и Сирије. Има неких што вредно раде на подели Ирака. Тамо се води секташка борба, дејствује персијски национализам. И тај персијски национализам настоји да подели земљу. Морамо спречити таква настојања."

Техеран је узвратио оптужујући Турску да подржава терористичке организације "ради дестабилизовања суседних земаља". Отада је било подоста турско-иранске међусобне пљувачине, што је у спрдњу претворило "трилатерални савез" између Русије, Турске и Ирана, којег је Москва заговарала на недавним разговорима о Сирији вођеним у Астани. Министарство спољних послова Руске Федерације је колико јуче, 16. фебруара, обзнанило стварање трипартитне оперативне групе за стабилизовање прекида ватре у Сирији - што збуњује, јер су данас започели преговори у Женеви под окриљем УН.

Ал' опет, у Ердогановом лудилу увек има система. Простије речено, Ердоганово махнитање је израз фрустрираности чињеницом да је Иран знатно надмашио свог вечитог ривала Турску у ширењу утицаја у Ираку и Сирији. Иранска милиција је одиграла значајну улогу у ослобађању града Алеп и уништавању побуњеничких група које подржава Ердоганова држава.

Рачуне пишу ћирилицом

Ћириличне табле на пијаци стигле су са две године закашњења (Фотографија: Д. Гагричић)

„Енергија Златар НВ“ исправила неправде и заблуде у службеној употреби писма. Ћирилица и даље трн у оку удворицама и лажним родољубима.

На данашњи дан: Хајзенбергово писмо (ВИДЕО)

На данашњи дан Хајзенберг је описао принцип неодређености


Фото: Profimedia.com, Sciencephoto RM

Квантна механика, која описује понашање честица на малим скалама, неопходна је како бисмо разумели принципе по којима универзум функционише. Један од најзначајнјијих научника 20. века, Вернер Хајзенберг, у свом писму 23. фебруара 1927. године колеги Волфгангу Паулију описао је принцип неодређености, механизам који је значајан стуб квантне механике.

Поводом "Симоњанова: Задатак РТ-а је да каже свету оно о чему остали прећуткују"


Аутор карикатуре: Џејсон Дилан

Симоњанова: Задатак РТ-а је да каже свету оно о чему остали прећуткују


Главна и одговорна уредница телевизије РТ и агенције Спутњик Маргарита Симоњан одговорила је новинару француског листа „Кроа” на оптужбе за ширење „руске пропаганде“ уочи председничких избора у Француској.

Она је негирала покушаје да се повеже покретање француске верзије телевизије са председничким изборима. Према њеним речима, телевизија је требало да почне са емитовањем на француском језику још 2014. године, али је пројекат морао да се одложи због девалвације рубље.