Дебкафајл: Исламска држава креће ка Либану (и шта сад да ради Израел?)


Амерички хеликоптери су у четвртак и петак, 23-24. марта, десантирали курдске и арапске борце у област западно од Раке, упоришта Исламске државе. Те снаге су убрзо заузеле најмање пет села и тако џихадисте концентрисане у северозападном делу Сирије одсекле од Раке. Војни извори "Дебкафајла" кажу да је ово био "почетни ударац" у кампањи коју предводе САД, у којој прво треба изоловати престоницу Исламске државе, затим је и заузети.

Не очекује се да ће се у ослобађању Раке наићи на тако жесток отпор какав Исламска држава пружа америчкој и ирачкој војсци у Мосулу. Делимично због тога што су борбене јединице ИД постепено напуштале град, јер су им поглавари увидели да време истиче, па су вођа ИД Абу Бакр Ал Багдади и његови стратези, бивши ирачки генерали, направили велики заокрет: џихадисти који беже са сиријског и ирачког фронта, уместо да иду ка бастионима Исламске државе Деир ез-Зору у источној Сирији и Абу Камалу у северној ирачкој провинцији Анбар, сада, по новом наређењу, хрле у супротном правцу и према новој дестинацији: Либану.

Пол Крејг Робертс: "Западне вредности" више не постоје

Не треба, хвала, ја сам либерал (Извор:SNIPPITS AND SNAPPITS)

Будимо искрени. Амерички напад на ирачки град Мосул није напад на Исламску државу. Амерички напад на ирачки град Мосул је је реприза израелског Масакра у Гази 2008-2009. (познатог и као Операција "Ливено олово", односно Битка за Ал Фуркан - прим. прев.), чија је сврха да се за рачун Израела побије што више муслимана. Ево доказа: