Контравести: Поводом "Политикине" лажне вести "Америчке компаније окрећу леђа 'Гуглу'"


Не бих се заклео да је "Политикин" чланак свесно дезинформисање. И из производног и из корисничког искуства ми је познато да српски медијски трудбеници све мање уче, прате и истражују природу медија - и медија уопште, и појединачног којим хлеб зарађују, па је могуће да је ово недело напросто производ дилетантлука, а не одбрана (и) сопственог статуса лажним вестима. Али, просудите сами. Пошто саслушате Пола Џозефа Вотсона.


Америчке компаније окрећу леђа „Гуглу”


Интернет џин променио политику оглашавања после жестоких реакција европских фирми чије су се рекламе појављивале уз екстремистичке садржаје

Компанија остаје без неких од водећих оглашивача (Фото Ројтерс)

Амерички телекомуникациони џинови АТ&Т и „Верајзон” повући ће већину огласа са неких сервиса „Гугла”, придружујући се великој групи компанија које су му већ окренуле леђа због начина на који алгоритми пласирају огласе.

После открића лондонског „Тајмса” да се уз снимке на „Јутјубу” који промовишу мржњу и расизам, појављују огласи угледних компанија па чак и британских владиних организација, уследила је жестока реакција. Представници британске владе оптужили су америчку интернет компанију да профитира на мржњи, јер део новца од огласа одлази и ауторима садржаја, у овом случају екстремистима.

Ендрју Корибко: Зашто се Кина "партнерише" са Израелом и Саудијском Арабијом (1)


Кинеско приближавање Израелу и Саудијској Арабији није још један случај "продали се ционистима и вехабистима", него производ државнички прагматичне концепције постављања темеља мултиполарног света

Фотографија: Александар Ф. Јуан / АП

Далеко од очију јавности и с релативно мало помпе у односу на званичне посете лидера другде у свету, саудијски краљ и израелски премијер Нетањаху су недавно посетили Кину, да уговоре на десетине послова.

Мејнстрим медији јесу известили о тим догађајима, али их алтернативни медији громко прећуташе, ко ће га знати зашто. Можда случајно, можда зато што мали тимови новинара са скромним средствима бирају да обраде само најактуелније догађаје у свету, а таквих је много, а мож' бити да је разлог "политичка коректност", однедавно императив и у  мултиполаристичкој информативној онлајн заједници.

Има неколико аксиоматских истина које морају да важе у писању већине алтернативних медија. Две најважније су: 1) Израел је лажни, неправедно успостављен геополитички ентитет; 2) Саудијци су највећи извозници тероризма у свету.

Слажем се с тим тврдњама, али то је небитно, пошто ћу се у овом чланку фокусирати на процват кинеског "партнерисања" са Израелом и Саудијском Арабијом, што су алтернативни медији игнорисали.

Претпостављам (ипак) да такво игнорисање има неке везе са "политички коректним размишљањем" кербера истине, који "мисле" да фокусирати се на ове односе "лоше делује на морал", и да, пошто је Русија у одличним односима са Израелом, мора да за њих постоје какви тајни разлози, рецимо, "Кина је сувише паметна и лукава за Нетањахуа и Салмана, па је изнашла нови начин да их потуче у њиховој сопственој игри, истовремено помажући Палестинцима, тобоже случајно".

Нема шта, атрактивна теорија завере - за опијене сневањем милог - али не и тачан опис стварности.