Ich bin ein Wähler

„Фридман гласа у Њу Орлеансу 1867.“, гравира која приказује  Афроамериканце, који су само коју годину раније били робови, а те, 1867-ме, као гласају и одлучују нешто. Дигитална  колекција –  „New York Public Library“.

(Ја, гласач)


Оно чега већина људи није свесна, јесте да се политичко мишљење, или однос према политици, медијски формира исто као однос према моди, филму, музици, или храни. Људи ће вазда мислити да су самостално дошли до неког стила, до неке моде, или укуса хране, а заправо ће бити жртве медија, да то и не знају.

Одличан пример је кварење, почетком седамдесетих, наше народне музике, од стране тада неколико веома талентованих и младих аутора. Први је са увођењем шпанских и грчких ритмова у нашу народну музику почео Тома Здравковић и то је неко време упорно пуштано и продавано. Народу се допало и почео је да тражи, потпуно несвестан да то никада не би тражио да претходно већ није слушао. Исто тако, људи се облаче онако како им се намеће, купују оно што им се сугерише и то врло перфидно, сугерисањем, рецимо, да ћете озбиљно заударати, ако не купите дезодоранс.

Исто је и са политиком: сугерише вам се да ћете бити потпуна дилеја ако не усвојите демократију и њен изборни процес, као најсавршенији политички облик до кога се човечанство после толиких векова винуло. Људи, иначе критици склони, скоро никада не критикују свој ум, тако да се једном наметнута заблуда лако одржава. Само први пут треба купити дезодоранс, после је он део купатила за цео живот.

Месец Алабаме: Неколико ствари...

Преузето са: Taibbi on Trump the Destroyer - Rolling Stone

1. Антируска манија и растројеност због Путина у САД и другим "западним" земљама попримају размере лудила. Не вреди се више расправљати. Бога питај шта мисле ти људи што потурају и пропагирају глупости о којима пише Мат Таиби с "Ролинг стоуна" у Taibbi: Putin Derangement Syndrome Arrives - Rolling Stone.

2. Сиријска Ал Каида и подређени јој "умерени побуњеници" су претрпели пораз у свом последњем великом нападу на покрајину Хама. Министарство одбране Руске Федерације је саопштило да је убијено више од 2 000 џихадиста. Други њихов велики напад, на Латакију, руска авијација је сасекла у зачетку. Под непрестаним ваздушним ударима је и "двориште" Ал Каиде, Идлиб.

Препоруке за 4. април 2017.

Од свачега и од свуда помало. Током целог дана. Без неког реда, ал' важно да не промакне 



1.
Политика Online - САД: Више од половине послова у новинарству нестало - ВАШИНГТОН - Више од половине послова у америчким листовима нестало је од 2001. године, а велика већина њих преселила се у интернет фирме, указују подаци Владе САД...

Неће папирне новине нестати, али се променити морају. 

На ФДУ се некада учило, верујем и данас учи, како је појава телевизије утицала на филм. Укратко: првобитну панику да ће млађи медиј уништити старији убрзо је заменило схватање - и пракса - да је ТВ нова шанса за филмску индустрију, јер је добила вечито алаво тржиште за своје старе производе, а "кутију" је требало пунити и новим филмским вестима, документарцима и играним филмовима. Данас - ко производи америчке ТВ серије? Филмаџије, и то широм САД, не само у вечито сунчаној Калифорнији.

Све масовније коришћење интернета и последични пад продаје новина су учинили да сада паниче њихови власници и радна снага. Без разлога. Када је у питању Србија, пример "Печата" (некадашњег, не овог сад есенесовског) Милорада Вучелића и "Политике" је  довољан. Вучелић је био директор и РТС-а, медија о којима ништа није знао па су му и резултати били одговарајући, али као новинар-мастиљара, уредник и издавач, мора се признати, свака час'. Интернет је искористио као бесплатну оглашивачку платформу за свој часопис. Да прочиташ прва два-три пасуса чланка бесплатно, па после чик не купи - висококвалитетни садржај производ мајстора заната. "Политика" је комплекснија прича, јер тамо -бизмисменско-политички волови одређују где ће се везати новинари, али опет, боре се. И успеће, верујем, са овом мером бесплатног и садржаја за који се плаћа