Дебкафајл: Америчка авијација се из Инџирлика у Турској сели у нову базу у Сирији



Пошто су проширили постојеће четири писте и аеродрома, неколико америчких инжињеријских тимова дан и ноћ ради на изградњи нове велике ваздухопловне базе у северној Сирији. Све базе су смештене на сиријској територији, у појасу који се граничи са Ираком - сазнаје "Дебкафајл" из својих војних извора.

За то време, амерички сенатори, новински дописници и коментатори се надгорњавају ко ће боље погодити - да ли је ракетни напад  на сиријску ваздухопловну базу Шајрат од петка била једнократна одмазда за хемијски напад Асадовог режима на Кан Шејкун или је само почетак серије.

М. К. Бадракумар: Москва вратима не залупљује

Колаж: Ројтерс+Гети

У руској политичкој култури, писана реч је "старија" од изговорене. А писана реч Кремља је Свето писмо. Због тога, руски одговор на амерички ракетни напад на Сирију објављен на веб-сајту Кремља захтева брижљиву анализу.

У целини, саопштење Кремља, с обзиром на околности, делује веома благо.

Није било покушаја да се брани Сирија као "савезник" што је израз који је употребио председнички порпарол Дмитриј Песков на конференцији за штампу - нити је дата carte-blanche руска подршка Дамаску за супротстављање америчкој "агресији" (мада Министарство одбране РФ тврди да је Русија предложила да се предузме "низ корака...у непосредној будућности у циљу јачања и повећања ефикасности противавионске одбране Арапских оружаних снага Сирије".

Без сумње, председник Владимир Путин оставља врата отвореним за разговоре са САД о оснивању међународне антитерористичке коалиције. Кремљ каже да је амерички напад од четвртка створио "велику препреку". Али "велика" никако није непремостива препрека: врата нису залупљена а кључ бачен.