Едуард Попов: Казахстанска језичка реформа је само врх леденог брега

Астана. Извор за фотографију: astana - Illuminati City | Illuminati City | Pinterest | Illuminati and Cities

Председник Казахстана Нурсултан Назарбајев је наложио влади да хитно сачини "план пута" за прелазак Казахстана на латиничко писмо. Па каже, наређујући јој: "После консултација са научницима и представницима јавности, одлучио сам да до краја 2017. године треба развити јединствени стандард за ново казахстанско писмо и латиничка слова." Раније се претпостављало да ће до преласка на латиницу доћи 2025. године, али се на плановима за латинизацију, очигледно, радило већ годинама.

Уз Казахстан, и Киргистан би да се латиничи. Посланик из Ата Мекен странке Канајбек Иманалијев је на седници скупштине предложио прелазак са ћирилице на латиницу и, по њему, киргиски лингвисти би требало да већ сада почну са припремама за безболну "транзицију".

Дакле, киргистански прелазак на латиницу је још у магловитим плановима, али је зато у Казахстану већ саставни део државне политике. Шта значи оваква "накана" Назарбајева, и да ли је претња Руском свету и евроазијским интеграцијама?

Препоруке за 16. април 2017.

1.
Jerusalim Imaće tome taman kvarat vijeka kako pratim - Имаће томе таман кварат вијека како пратим сваку вијест из Јерусалима. Увјерен сам да се кључеви свјетског рата и мира налазе у овом древном граду, у пупку медитеранских цивилизација које су линијама промисли спојене и са древном Кином, и са Индијом, црном Африком, домородачким Америкама, Аустралијом и Океанијом...


У Србији, знање је само себи казна

Рафаело Санти, „Атинска школа“

Приметио сам, на први поглед, необичну ствар: што се више обистињују моје политичке прогнозе, то више себи непријатеља стварам. У суштини, нема ту неке необичности, већ је у питању „српски синдром“, завист и мржња према ономе ко нешто или зна боље, или нас разочарава у вери у нешто, а та вера нам замењује памет.

Када сам, пре пар месеци, насупрот одушевљеној гомили, говорио да Трамп није човек преокрета, већ експонент система, свашта се на моју главу сручило. У очима наивне гомиле, кремљолога, путинолога и плитких аналитичара, Трамп је био најбољи Путинов друг, још из детињства, те будући велики српски пријатељ.

Пол Крејг Робертс: Постаде стидно бити Американац

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Постало је срамота бити Американац. Наша земља је имала четири председника-ратна злочинца заредом. Клинтон је покренуо два војна напада на Србију, наредивши да НАТО два пута бомбардује бившу Југославију, 1995. и 1999. године, тако да је Бил двоструки ратни злочинац. Џорџ Буш је окупирао Авганистан и Ирак и наредио ваздушна бомбардовања Пакистана и Јемена. "Дабија" је четвороструки ратни злочинац. Обама је употребио НАТО за уништавање Либије, и на Сирију послао плаћенике, чиме је починио два ратна злочина. Трамп је наредио да Сирију нападну америчке снаге, чиме на самом почетку свог режима постаде ратни злочинац.

УН и европски, канадски и аустралијски вазали Вашингтона су саучествовали у овим ратним злочинима. Можда би требало да Трибунал за ратне злочине суди и УН, заједно са ЕУ, САД, Аустралијом и Канадом.

Уз такав кривични досије, западна цивилизација, ако се уопште може говорити о цивилизацији, највећи је ратни зликовац од кад је света и века.