Пол Крејг Робертс: Америчка демократија је живи мртвац

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Трампово, како кажу, "изневеравање" после осам година Обаминог изневеравања је веома поучно. Имали смо председника демократу који је изневерио људе који су га изабрали, а сада имамо републиканског председника који чини то исто. Значење тих чињеница је веома интересантно, али већини измиче.

Али не и руском председнику Владимиру Путину. На скупу дискусионог клуба "Валдај" , Путин је овако сажео западну демократију:

"Дебкафајл" о Трамповом и Путиновом решавању "сиријског питања" у телефонском разговору



Председници Доналд Трамп и Владимир Путин су 2. маја, у телефонском разговору бременитом могућим резултатима и последицама, разменили мишљења о прерасподели сиријске територије уз границу са Израелом и Јорданом, и о будућности сиријског конфликта у целини. Два председника су разговарала у време када је Путину, у његовој црноморској резиденцији у Сочију, у посети била немачки канцелар Ангела Меркел.

Војни и обавештајни извори "Дебкафајла" кажу да су се председници фокусирали на договор како деескалирати и окончати сиријски сукоб који траје већ шесту годину. Руски лидер је предложио установљење линија примирја између зараћених страна за које би гарантовао специјални руски војни механизам. Американци нису изнели никакве идеје, али вероватно размишљају о установљењу зона безбедности забрањеним за сиријску авијацију. Једна од таквих зона би била на југу Сирије, уз границе са Израелом и Јорданом.