Препоруке за 11. мај 2017.

1. НП „Отаџбина“: Канцеларија за КиМ промовише албанске ''револуционаре'' - сецесионисте - КМ Новине

Замолићу вас да добро погледате насловну фотографију чланка и текст испод ње:

Фотографије оних који су се борили пре свега против Србије па на крају и највише допринели остваривању циљева шиптарских сепаратиста.

Дакле: "Фотографије оних који су се борили пре свега против Србије па на крају и највише допринели остваривању циљева шиптарских сепаратиста."

А једна од тих фотографија је...

Извор: RATNA FOTOGRAFIJA – MAJKA KNEŽPOLJKA | clioistorijskasekcija

Зар је мајци и деци који су бежали од усташког ножа - а они су на фотографији - било битно да ли је сниматељ, Бели Рус а партизан Жорж Скригин, комуниста?

И макар тај балетан и потоњи филмски режисер био највећа комуњара, зар то умањује значај забележеног и потире чињеницу да је снимио ремек-дело ратне фотографије?

Али приређивач текста за "КМ новине" не види шта је речено и поручено, и какву представу о текстописцу, био то Покрет или веб-сајт, може стећи читалац, поготово онај који постоји зато што су му родитељи или он сам измакли усташком ножу.

Покушао сам, прво у е-преписци, да уреднику "КМ новина" укажем шта је учињено, али ми је узвраћено једино увредама.

Када сам синоћ објавио текст о овом медијском неделу - и претњама.

Али чланак нисам уклонио због увреда и претњи.

Уклонио сам га:

а) зато што сам у њему, као једну од две претпоставке зашто се ово десило, навео могућност да су "КМ новине" преотеле намесничка власт и њене службе, које на овакав начин "трују извор" - што се показало нетачним, јер из накнадне преписке видех да чак није у питању ни свесно недело, већ последица...овде ћу се зауставити, лично је;

б) чиме је детаљисање постало нехумано.

Па чему онда ова "препорука"? Само из једног разлога: тешко је наћи бољу илустрацију за тврдњу да медијски рат - поготову на окупираним територијама - морају водити обучени људи, више њих и са снажном државном подршком, а не усамљени појединци - "добровољци", болесни и који добар део онога што бога питај како зараде на другој страни морају да дају за технику, трошкове производње садржаја и одржавања веб-сајта.

Другим речима, бој бије и свијетло оружје, и знање и здравље војске јунака. Дилетантизам пожелимо непријатељу.