Ко је сместио Трампу Доналду или ко је рекао Израел?

Карикатура преузета из Former Israeli Defense Minister Bogie Yaalon: Israel continues to work with ISIS in Syria | Veterans Today

Чланак "Вашингтон поста" у коме је Трамп оптужен да је одао "веома поверљиве информације руском министру спољних послова и амбасадору" је наишао на свеопшту осуду, као још једна лажна вест чија је сврха да подупре импичмент председника Трампа. Мада је сам чланак - како је истакао наш Александар Меркурис - веће нарушавање безбедности него ишта што је Трамп икада рекао или могао рећи Русима.

Очигледан закључак што га намеће чланак ВП-а је да Израел има "кртицу" у руководству Исламске државе у Раки. Ако ја тако нешто могу да закључим, исто могу да закључе сви.

Када сам први пут прочитао чланак, помислио сам да се град у коме је откривен план налази у Турској или Саудијској Арабији, држама савезницама САД. Али када сам стварно удубио у текст , схватих да је извор информација Израел.

"Посебно је алармантно, кажу званичници, што је Трамп открио у ком је граду на територији Исламске државе амерички обавештајни партнер открио претњу."
ВП недвосмислено каже да се тај град Исламске државе налази у Сирији, а не у Ираку. Који би још савезник могао да има своје шпијуне у Сирији? Имају их Турска и Саудијска Арабија, које то и не крију. "Њујорк тајмс" је потврдио да је извор обавештајних података што их је Трамп "одао" Лаврову - Израел, а и израелски медији пишу о "кртици" своје државе у Исламској држави.

Али да ли је израелски агент заиста кртица?

М. К. Бадракумар: Хоће ли Трамп наредити још један ракетни напад на Сирију?

Извор: Cartoon Movement - KURDOGAN...IN USA....

Стејт департмент САД је уприличио нарочиту конференцију за штампу да би на њој истакао да сиријска влада спроводи масовне егзекуције, да убија на хиљаде заробљеника и њихове лешеве спаљује у великом крематоријуму војног затвора у Сајднаји, 45 километара од Дамаска. Брифинг је одржао амбасадор Стјуарт Џонс, који је представљао САД на недавним преговорима у Астани.

Објављене фотографије с којих је скинута ознака тајности наводно приказују зграду у затворском комплексу у Сајднаји прилагођену за крематоријум. Да би поткрепио своје тврдње, Џонс је цитирао извештаје хуманитарних агенција и америчке "обавештајне заједнице", при чему је користио изузетно оштар речник у осуди сиријског режима и, што је посебно важно, Русије и Ирана: "Ови злочини су почињени, како се чини, уз безусловну подршку Русије и Ирана."