Пол Крејг Робертс: За чије бабе здравље Вашингтон ратује већ 16 година

Paul Craig Roberts - Official Homepage

Шеснаест година САД војују по Блиском истоку и Северној Африци, арчећи билионе долара на ратне трошкове, незапамћене ратне злочине и слање милиона ратних избеглица да буду Европи на терет, док Вашингтон у исто време тврди да нема пара за социјално и здравствено осигурање, и финансирање државне здравствене службе какву има свака иоле цивилизована земља.

С обзиром на толике друштвене потребе и захтеве који се не могу испунити због огромних трошкова за све те силне исфабриковане ратове, човек би помислио да ће амерички народ почети да се пита каква ли им је сврха. Шта се постиже трошећи толике билионе на ратове?

Мож' бити да је циљ најновијих претњи Сирији да се спречи да се Трамп сусретне с Путином

Cartoon Movement - THE TRUE TRUMP-COVER
За само недељу дана, у Немачкој ће бити одржан самит Г20.

Биће то први пут да Доналд Трамп и председник Путин буду у истој просторији, с тим да многи сматрају да ће се њих двојица сусрести и на "ободу главног самита", као што светски лидери и раде на таквим догађајима.

Мејнстрим медији пишу да Трамп жели да се састане са Владимиром Путином на самиту Г20, али да се неки његови саветници томе противе. Али за такве тврдње нема доказа и износе их непоуздани мејнстрим медији попут британског "Инденпендента". Но, без обзира ко шта писао, основаном делује претпоставка да има антируских елемената у Вашингтону који Трампа упозоравају да треба се клони председника Русије. Исто тако је вероватно да има утицајних особа блискијх Трампу - и даље престрашених "Русијагејтом" иако су разоткривени мотиви Си-Ен-Ена за ширење таквих лажних вести - који сматрају да Трамп не сме себи дозволити билатерални сусрет с Путином.

Да ли се Америка распада?


Већина америчког бирачког тела је баш таквог мишљења - судећи по анкети "Расмунсен рипортса" (Rasmussen poll). Од новембарских избора којима је Доналд Трамп постао председник, интензитет реторике која нас раздваја само је појачан. "Антифа" и  "алтернативна десница" буквално ратују по улицама. Ратоборне телевизијске тртљуше, злобне расправе на друштвеним мрежама, немири на универзитетима, избори препуни огорчености у Џорџији и "лов" на републиканске конгресмене - све је то навело обе стране да крену у преиспитивање изборног процеса и да почну да говоре о напуштању "владавине закона".

Тешка су времена, времена за тешка питања. Може ли политика уистину решити наше проблеме, или је управо политика њихов узрок? Да ли се и надаље треба држати демократских процеса када велики део Америке бесни због исхода? Шта би се десило када више не би било гласања и избора? Ова и оваква питања треба и постављати и на њих одговорити отворено и искрено.