Како Кина повећава своју глобалну моћ

Да је структура тих кредита изразито неповољна за зајмопримца и да подразумева употребу кинеских материјала и кинеске радне снаге, то се најчешће занемарује, као и увек када је стани-пани или кад се прибегава ономе што ми из света приватних инвестиционих фондова називамо " очајничким инвестирањем". Али на овој планети има више но довољно влада којима гори под ногама, па...дај шта даш

Lal Salaam | لال سلام – debt-cartoon-china america

Клајв Овен у филму The International игра Луиса Селинџера, агента Интерпола који покушава да сруши највећу светску банку. У овој сцени, банкар му објашњава праву природу међународног банкарства:



"ИББК је банка. Циљ њених власника није контрола неког сукоба, већ контрола дуга што га је тај сукоб начинио. Видите, стварна вреднст сукоба, права његова вредност, састоји се у дугу којег ствара. Ако контролишете дуг, контролишете све. Мислите да је ово узнемирујуће? Али то је суштина банкарске индустрије, да нас све, и народе и појединце,  начини дужничким робовима."

Дуг је сличан бејзбол палици - нит је добар, нити лош. Можете га користити да лоптицу хитнете ван парка или да жртву претворите у крваву масу. Важно је како га користимо (или злоупотребљавамо), јер начин употребе дуга одређује да ли је дуг добар или лош.

Дуг може да се користи - и користи се - за контролисање људи, имовине и читавих друштава све откако смо испузили из пећине и "породични накит" почели да покривамо крзном. Питајте комшију, оног што се вечито жали на свој ус..ни посао, зашто већ једном не зачепи и не напусти га. Све су шансе да ће вам одговорити да не може због хипотеке на стан и кредита за кола.