Владан Ивковић: Ко си, шта си у неолиберализму

Извор: Н1

Све што се ових дана дешава радницима српских (условно речено) творница, не може изненадити никога ко разумије неолибералну тиранију над свјетским тржиштима. Природа незадовољства радника Гоше, Фијата, Горења, а нарочито одговор представника државе Србије на вапај својих становника који раде за стране фирме које та иста држава субвенционише, нераскидиво су везани за матрицу неолиберализма.

У неолиберализму, државе раде за наднационалне привредне интересе. Тзв. слободно тржиште ти је слободније што си моћнији и што више државних система можеш да подредиш себи. Слободна трговина, та привлачна отрцана фраза, подразумијева отварање граница слабијих друштава за продор моћних интереса. Моћни то називају слободом.

Како Биби, сада "случајно", сроза углед свог пријатеља Владимира

АФП-ова фотографија преузета из Analysis: Putin closest thing to a friend Israel has ever had in Moscow - Middle East - Jerusalem Post

На самиту у Будимпешти, у среду, новинари су случајно чули речи израелског премијера Бењамина Нетањахуа, да је Израел извео бројне нападе по иранским снагама и на њихове конвоје са оружјем за Хезболах. Приликом сусрета лидера четири средњоевропске земље, Нетањаху их је обавестио, да: "Рекао сам му (руском председнику Владимиру Путину  - прим. 'Дебкафајла') да ћемо ударити по њима кад год их будемо видели да пребацују оружје Хезболаху. И то смо чинили, десетине пута."