По анкети, Руси највише воле сликарство Ивана Ајвазовског (ВИДЕО)


Иван Ајвазовски је по томе колико је познат - трећи, али је по омиљености први међу руским сликарима, показала је анкета спроведена поводом 200-годишњице уметниковог рођења, чије је резултате у петак објавио руски Сверуски центар за истраживање јавног мнења:

"Иван Ајвазовски је трећи на листи најпознатијих руских сликара. Двадесет четири одсто Руса је навело његово име одговарајући на питање које није садржавало никакве сугестије. Први је Иван Шишкин (32%), други Иља Рјепин (29%)."

Међутим, 27% наших земљака највише воли дела Ајвазовског, 26% радове Шишкина, 16% Рјепина.

Босански лавиринт за српски језик

Професорка Филозофског факултета у Источном Сарајеву Миланка Бабић објавила је књигу у којој анализира статус српског језика на универзитетима у БиХ

Драган Стојановић

Идем код хећим-баше да ми стави саргију, а после водим куче код ћехима хајванског, пошто га је ујео баја. Ова реченица би у преводу са босанског на српски, гласила: Идем код примаријуса да ми стави завој, а после водим куче код ветеринара, пошто га је ујео инсект.

Ово је само један од примера којим су својевремено у Босни и Херцеговини доказивали колико се српски језик разликује од босанског, тако што су медицинске изразе замењивали оријентализмима.