Милан Миленковић: Чантра као судбина

Кад год видим да неко, у текстовима, помиње „бестелесне силе“ или, још јачу, инверзну варијанту „силе бестелесне“,¹ осим што знам да имам посла са клерикалним патриЈотом, знам да имам посла и са ваћарошем, јер између првог и другог једва да има разлике.

Ради се, наравно, о тексту Мирослава Паровића, „Силама бестелесним“, у коме нам он саветује да, уместо да се мајемо и замајавамо некаквом опипљивом борбом за Косово, или против окупације, сваку борбу сведемо на културну раван и да ту бијемо наше битке па, ако нас Бог и добра срећа погледају да нам неко заврши посао, добро јесте, а ако не, терамо културни отпор до краја вечности.


Аустралијска полиција тражи право да убацује малвер у кућне уређаје

Илустрација преузета из Australia's Prime Minister is a goddamned idiot / Boing Boing

Полиција Квинсленда је од аустралијског парламента затражила да јој се да право да криомице инсталира малвер на кућне уређаје како би могла да врши масовни надзор за време "ванредних ситуација у држави".

Ова и оваква намера показује колико полиција не познаје стање ствари у области безбедности информација и колико мари за грађанске слободе. Аустралија је постала првак света у накарадној информационој политици, пошто тражи да све земље забране коришћење делатне криптографије, односно, што рече аустралијски премијер Малколм Тарнбул: "Математичким законима свака част, али у Аустралији се примењују једино аустралијски закони."