Дебкафајл: И слизаше се Вашингтон, Асад, Иран, Либан и Хезболах (уз малу помоћ Русије)

Амерички специјалци се против израелских штићеника и Ал Каидине филијале, Ал Нусра фронта, боре раме уз раме са сиријским и либанским снагама, и проксијем Ирана, Хезболахом 





"Дебкафајл" сазнаје да је израелска дипломатија, без много буке, Вашингтону предала демарш због учешћа америчких снага у заједничким дејствима са сиријском и либанском војском и јединицама Хезболаха, којима је циљ да либанско-сиријску пограничну област очисте од сиријске испоставе Ал Каиде, Ал Нусра фронта, побуњеника који се боре против елемената Исламске државе. Операција против побуњеничке групе под заповедништвом Абу Мухамеда ал-Џавланија се састоји из три фазе.

Девастација руске економије

Путин током рипрема за лов и риболов. Извор (по избору А. Ј.): Hardly tottering by  

Бирајући наслов овог текста, на бази података који су предмет анализе у наставку ризиковао сам да изабарем претешку реч обзиром на рејтинг руске државе у Србији по питању начина сагледавања ситуације у тој земљи и често емоционалног приступа  заснованог на  нереланим оценама стварног стања руске економије. Информације да су санцкије Запада уведене овој земљи 2014 године због ситуације у Украјини (не тако давно исти сценарио је уништио и српску економију) ојачале руску привреду јер је дошло до пораста домаће производње заснованог на ефектима супституције и смањења увозне тражње очигледно не стоје. Када се пажљиво анализирају сви релеватни показатељи економије, види се један суноврат из којег се чак и тако велика и ресурсно моћна земља неће брзо извући. Неколико основних индикатора говоре о правом стању, а засновани су на новчаним токовима. Aнализа ГДП не даје праве резултате чак и ако су они позитивни, далеко бољи увид дају показатељи финансијске моћи. Иста ситутација је и код анализе компаније када се погледају биланси успеха и новчаних токова, постоје битне разлика. Постојање профита није гаранција ликвидности и благовременог извршавања обавеза.

Сергеј Кара-Мурза: ЈЕЗИК РЕЧИ

Методична и брижљива замена речи нама туђим речима-амебама није никакво «кварење» или обележје некултуре. То је преко потребан део манипулације свешћу.

Сергѣј КАРА-МУРЗА

У оном вештачком свету културе који човека окружује, издваја се посебан свет речи логосфера. Он обухвата језик као средство општења и све облике «вербалног мишљења» у коме се мисли заодевају речима.

Језик као систем појмова, речи (имена) у којима човек појми свет и друштво, главно је средство потчињавања. «Ми смо робови речи» рекао је Маркс, а потом је то буквално поновио Ниче. Тај закључак је доказан мноштвом истраживања, попут теореме. У културни пртљаг савременог човека ушла је представа о томе да потчињавање наводно почиње од спознаје која служи као основ за убеђење1. Међутим, последњих година све више научника нагиње помисли да је проблем дубљи и да је првобитну функцију речи у освит човечанства представљало њено сугестивно дејство сугестија, потчињавање не кроз разум већ кроз осећање. То је претпоставка Б. Ф. Поршњева која наилази на све више потврда.