Џон Рапапорт: Десет основних елемената сваке тајне операције

"Тишина", Предраг Србљанин. Извор: Cartoon Movement - The Silence


Важи за велике тајне операције, а не мале.


1. Компартманизација (строга подела задатака)

Задаци чије је извршење неопходно за спровођење операције расподељени су на учеснике на различитим нивоима. У успешној тајној операцији, групе учесника нису знале једна за другу и стога, па не могу ни да одају ништа више од сопствене улоге.

Показало се много пута да "компартманирани" учесник не верује да је био део тајне операције. Клео би се да је "чинио добру ствар", као нпр. у медицинском истраживању које је, а да то истраживачи нису знали, испланирано да прикрије хемијски напад на становништво, тако што ће се, да буде лажни кривац, као узрочник пронаћи неки вирус. Обуком и свеприсутном глупошћу, истраживачи су предиспонирани да обавезно открију вирус. Ни на памет им не пада да јесу или могу бити учесници и део тајне операције.


2. Велика медијска покривеност

Велика медијска покривеност ефеката тајне операције (па и уз претеривање), уз истовремено скривање циља и планера.


3. Повика на вука...

Оптуживање невиних да је тајна операција њихова замисао и дело. Немилосрдно дискредитовање истинољубаца који су схватили шта се заиста десило.


4. Лажна прича с нетачним детаљима

Лажна прича о тајној операцији са, најчешће, нетачним детаљима. На пример, у причи о бомбашком нападу у Оклахома Ситију од 19. априла 1995. ноторни камион-бомба, који је био паркиран на ивичњаку федералне зграде "Алфред П. Мура", није могао да буде узрок толиким жртвама и разарању - у згради је било других бомби.


5. Лажни трагови

Лажни трагови за истрагу и независне истраживаче. После атентата на Џ.Ф. Кенедија појавило се безброј "алтернативних" сценарија, чија је сврха била да са "информацијама" које садрже истраживача на крају одведу у слепу улицу - после много утрошеног времена и задобијених фрустрација.


6. Неколико циљева

Свака велика тајна операција има неколико различитих циљева. На пример, да неки учесници стекну виши положај, да водећи планери операције остваре профит, да се утиче на тржишни удео, да се сатанизује противник и становништво деморалише. Расправа о "правој сврси" тајне операције најчешће је бесмислена. Тајне операције никада немају само један циљ.


7. Испитивање јавности

После спровођења тајне операције, аналитичарима се даје задатак да размотре реакцију јавности. Да ли је "прогутала" званичну причу? Чему и шта приговара? Ко су зановетала? Аналитичари се труде да буду прецизни што је више могуће. Јер шта се научи на овој, може се применити у следећој тајној операцији.


8. Контролисана опозиција

Овај аспект подразумева да се међу независне истраживаче и у независне медије убаце "кртице", које треба да неслужбену али истиниту верзију - обесмисле, ширећи најапсурдније приче о тајној операцији. А онда, све оне који се с њима не слажу, да прогласе за агенте ЦИА-е.

Напомена: Бива да овакве ствари раде и људи који нису "кртице", него полудели и/или очајни егоманијаци, бића из канализације којима је највеће задовољство да гризу поштен свет.


9. Преусмеравање

После извођења тајне операције, влада и штампа ће јавности понекад подметнути и разглашавати причу о неком другом "сензационалном" догађају све док не прође довољно времена да јавност заборави на стварну тајну операцију.


10. Зрнце истине

У званичној верзији тајне операције има и понеко зрнце истине, да би наивчине прогутале целу причу. Бива и да се допусти да неко са стране пронађе то мало истинитог - брижљиво одабраног и очишћеног - да би се створио лажни утисак да је разоткривена читава тајна операција.


Има их још, али ових десет елемената су стандардни. И нису никаква езотерија. Користе их све обавештајне службе. Штампа, и иначе препуна "сарадника", напросто преноси сажвакано, шта јој добаци "пиарчек" тајне операције, да би се причало о ономе што планери и он желе да се чује.

А како истраживач да се носи са ових десет елемената? Тако што ће званичну верзију просејавати све док не остану само голе чињенице о тајној операцији, без икаквих лажних вести и "података" којима је сврха да скрену пажњу. И мора бити спреман да поднесе и прихвати ма и најцрњу истину - ако и кад је пронађе.

И пошто је установио суштину, да примени поступак обрнутог инжењеринга, да би видео како је тајна операција оркестрирана и ко се и на чему у њој окористио.

У истраживању о АИДС / ХИВ-у које сам спровео 1987. године, установио сам да је оно што је суштина приче чињеница да никада није доказано и демонстрирано да тај вирус изазива било шта, чак ни да је кандидат за агенса болести. Дошавши до тога, могао сам да саставим коцкице - различите сврхе тајне операције и ко од ње има користи, и да разаберем ко је од учесника преварант а ко пион или верујући.

То моје истраживање је разоткрило једну огромну структуру хијерархијске моћи.

Са другим независним истраживачима, и онима који су дошли до другачијих закључака, одржавам срдачне односе, не препуцавамо се. Оно неколико мегаломанијака - игноришем. Свашта се научи у истраживању.

И да закључим (за сада): не мора да значи да је нека операција, зато што је проглашена тајном, и добро спроведена. Планери и учесници често греше. Па у страху од грешке за наредну тајну операцију смишљају којекакве бајке које ће штампа пренети јавности. Али бајке су бајке макар биле званична верзија, па мејнстрим штампа, да би их приказала истинитим, прибегава непрестаном понављању уз коментаре различитих "експерата". Мада се на крају све своди на голу монополистичку силу мејнстрим штампе.

Зато сам свој веб-сајт и назвао "Нема више лажних вести" / No More Fake News, још пре 16 година.

Јер гола сила напросто захтева супротстављање.

Због чега смо насред мора запенушаног од промена.


Претходно од истог аутора:


- Џон Рапапорт: Европска унија - наставак Другог светског рата другим средствима

- Хусеин Барак Обама: "Нисам ја блесав"

- Да ли је "израелска" нафта на сиријској Голанској висоравни прави узрок рата у Сирији?

Аутор: Џон Рапапорт
Извор: Ten essential elements of a covert op « Jon Rappoport's Blog
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Antergos Linux