Пол Крејг Робертс: Због Путиновог оклевања, Сирија изгубила покрајину Идлиб

"Имиџ" је све: Кад Путин запуца из снајпера - ИН4С

Провокације што их Путин проузрокује - и трпи - сада изазивају последице. Питер Форд, бивши амбасадор Велике Британије у Сирији, истиче да је Вашингтон хитро искористио Путинову неспремност да на одговарајући начин реагује на изговор под којим ће Вашингтон покренути напад на сиријске снаге. Ранији изговори Вашингтона су били измишљени напади хемијским оружјем Асадове војске. Спречавање ослобађања Идлиба, пак, врши се под новим изговором: Вашингтон је саопштио да ће сваки покушај ослобађања Идлиба од терористичких савезника Вашингтона резултирати америчким војним нападом на Сирију. Уствари, чак и повећан број избеглица, без обзира да ли је или није изазван хемијским нападима, Вашингтон води као "хуманитарни проблем" који оправдава напад САД на Сирију. Специјални изасланик председника Трампа за Сирију, Џејмс Џефри, управо је обнародовао да САД неће толерисати никакав напад на Идлиб: Idlib: Lull Before the Hurricane

Јасно је да сада не може доћи до руско-сиријског ослобађања Идлиба од Вашингтонових терориста, осим ако Путин није вољан да успостави руску ваздушну надмоћ над целом Сиријом, која би била подржана свом руском силом, онемогућавајући САД да спроведу икакав озбиљан напад.

То што Вашингтон појачава провокације значи да ће Путин морати да прихвати ризик од уништавања америчких нападачких снага које су, лакоумно, испробавале руску одбрану.

Још једна загонетка је Путинова одлука да пацификује Ердогана тиме што ће Идлиб, уместо ослобођене сиријске покрајине, постати некаква демилитаризована зона.Није познато како су Путин и Ердоган у својој мудрости дошли до закључка да ће САД и њихови терористи у Идлибу бити кооперативни и поштовати План. Гледамо ли "међу јавом и мед сном" руске спољне политике? - Syrian War Report – September 19, 2018: Militants Reject Demilitarization Zone Agreement In Idlib

У сваком случају, видимо како се потврђују моја страховања, да мирење с провокацијама доноси још, и то опаснијих, провокација. Шта ће Путин сада учинити? Ако опет подвије реп, може очекивати још и све опаснијих и опаснијих провокација, све док се не нађе пред јединим избором: предаја или нуклеарни рат.

Интензитет провокација Вашингтона не би досегао садашњи ниво да је Путин на претходне одговарао одлучно и оштро. Уствари, читава сиријска криза би била готова, да није било Путиновог оклевања и преурањеног повлачења руских снага.

Схвата ли руско руководство да Вашингтон не води рат против тероризма, већ против Русије?

Најбољи Вучићев ђак: Путина „спопале“ даме — посебну пажњу посветио је само једној (видео) - Спутњик Србија

Претходно од истог аутора: Пол Крејг Робертс: Западна цивилизација је карикатура апсурда


Аутор: Пол Крејг Робертс
Извор: Putin’s Hesitation Has Lost Syria’s Idlib Province - PaulCraigRoberts.org
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!