Сирија: САД и Израел против Русије и Ирана


Трамп је направио велики потез када је 12. јануара Европи пружио "последњу шансу" да поправи нуклеарни споразум са Ираном о обогаћивању уранијума и балистичким ракетама.

Али тај услов, чије испуњавање тек треба да уследи, и којег је Трамп поставио када се примакао крајњи рок за ресертификацију и доношење одлуке да ли ће се САД придржавати споразума постигнутог 2015. године, само је један аспект фронталне кампање његове администрације против Ирана. Главна арена те "заказане туче" је Сирија - кажу наши војни и извори из Вашингтона - а мета није само Иран, него и Русија. Трампова администрација се одлучила на овакву промену политике због тога што је почетак нове године донео четири нова фактора:

Владан Ивковић: Кумовање Новој Македонији

Извор: independent.ie

Јављају шиптарска гласила, а преносе грчка и српска, да је углављено да тзв. Бивша Југословенска Република Македонија зарад општег добра промијени назив у тзв. Републику Нову Македонију. Послије двије деценије верге око назива које би задовољило све утицаје, Јужна Србија ће, изгледа, бити крштена наново. Грчка влада засад демантује ову вијест, али чињеница је да се преговори воде и чини се да овај пут рјешење неће изостати.