Дебкафајл: Израелско-либански нафтни спор је тек поглавље америчко-руског енергетског рата

Извор: Did ’Israel’ Create the Block 9 Crisis to Wage War or to Avoid It?

Уместо да прихвате амерички предлог за Блок 9, Хезболах и Иран од израелског подморског нафтно-гасног поља праве четврти фронт.

Када су пре шест година САД покушале да посредују у спору око Блока 9, који захвата територијалне воде Либана и Израела - предлажући да 60% припадне Либану, а 40% Израелу - Русија, Иран и Хезболах још нису војно интервенисали у, тада, раној фази сиријског грађанског рата. Такође у то време, САД су држале под контролом блискоисточно енергетско тржиште, а Израел се надао да су његова подморска гасна и нафтна поља толико богата да ће моћи да подмирују читаву европску једногодишњу потрошњу и тако од јеврејске државе да начине блискоисточну енергетску силу.

Међутим, Бејрут је тада глатко одбацио америчко компромисно решење, баш као што чини и данас, осим што  Либан данас говори снажнијим и агресивнијим тоном, охрабрен Хезболаховим и иранским победама на сиријском ратишту.

Пол Крејг Робертс: Јадне ли Милерове оптужнице против Руса


Роберт Милер је у петак дискредитовао и себе и своју изфабриковану истрагу "Русијагејта", подижући  оптужнице против 13 Руса и 3 руске компаније, који су, у комплоту, користили друштвене мреже за утицање на резултате председничких избора 2016. године. Њихова намера, каже Милер, била је "изазивање раздора у америчком политичком систему".

Јадног ли резултата деветомесечне истраге!