Дебкафајл: Откривено тајно иранско постројење за израду ракета дугог домета

Еве га! Извор: Deep in the Desert, Iran Quietly Advances Missile Technology - The New York Times

По писању "Њујорк тајмса", тим калифорнијских истраживача оружја верује да је "набасао" на доказе о постојању тајног иранског постројења у пустињи, "где је Иран, како изгледа, поновно покренуо програм ракета дугог домета". Истраживачи Међународног института за стратешке студије кажу да се рад на на тој локацији често одвија под окриљем ноћи и да је фокусиран на ракетне моторе и ракетна горива. "Истраживање је показало нека потенцијално узнемирујућа дешавања", рекао је Мајкл Елман, ракетолог који је прегледао материјал, додајући да би то могли бити први кораци "у развоју интерконтиненталних балистичких ракета, да би их Иран имао за пет до десет година". Оредставник за штампу иранске мисије у Уједињеним нацијама је одбио да коментарише налазе.

Заборављени хероји


Дом војске, петак, 25. мај, 13,00 часова

Шта се догодило после склапања мира са херојима рата и идеалима за које су се српски војници, официри и народ несебично жртвовали у Великом рату?  Да ли су и колико Краљевине СХС и касније Југославија у своје темеље поставили вредности за које се јуришало на фронту, гладовало у беспућу албанских планина и трпео терор на окупираним територијама, које су сви савезници поштовали као највећа хуманистичка достигнућа човека и једног друштва? 





Извор: Друштво српских домаћина

Да ли је трансхуманизам религија?

"ТРАНСХУМАНИЗАМ: Рекоше ми да могу да будем шта год хоћу. И постах бог." Извор: Pinterest

Трансхуманизам је интелектуални покрет који има за циљ да путем развоја и примене софистификованих технологија измени и побољша способности човека - његово умно, телесно и морално функционисање. Трансхуманисти тврде да човечанство у свом садашњем облику представља прву фазу свог еволутивног развоја. Теза трансхуманиста је да се људи могу преобразити у бића са тако увећаним и проширеним могућностима да могу да буду налик боговима, тј. постхумани, јер ће нестати ограничења што их намеће смрт.

Али многи сматрају да је трансхуманизам само још једна религија. Јесу ли у праву?