Пол Робинсон: Лојалност у украјинских солдата

Украјински бранитељ и руски "љубазни". Фотографија: СТР/АФП/Гети имиџис

Анализе недавног сукоба између бродовља украјинске ратне морнарице и руске обалске страже баве се правном аргументацијом обе стране, као и њиховим мотивима и могућим геостратешким импликацијама. Међутим, ту је и занимљив, иако занемарен, наговешта о стању Оружаних снага Украјине.

Међу заробљеним са украјинских бродова било је официра украјинске Службе безбедности Украјине, СБУ. Неки су тај факат користили као доказ да су се Украјинци заиста бавили недозвољеним активностима у руским територијалним водама и да није било никакве намере "безазленог проласка". Било би је да су агенти СБУ били обавештајци, али нису, већ контраобавештајци. Другачије речено, њихов задатак није била шпијунажа, већ безбедност. Као што је објављено у штампи:

"СБУ је 27. новембра саопштила да су њени официри спроводили контраобавештајне операције за Ратну морнарицу Украјине, као одговор на 'психолошки и физички притисак' руских шпијунских служби"

Добро, шта би могао бити "психолошки и физички притисак" који се врши на украјинску морнарицу због чега је неопходно присуство контраобавештајаца на бродовима? Тачан одговор не знам, али један од могућих је да је неко из власти био забринут, морила га је могућност да морнари, стално изложени руској "пропаганди", ако буду препуштени својој памети, дезертирају или преносе поруке Русима приликом проласка поред руске обале. Једино тако се може објаснити присуство официра СБУ на бродовима - да им је задатак био да посаде шпијунирају и натерају их на лојалност.

Вође које верују својим подређенима не морају да раде такве ствари. И зато мислим да овај инцидент наговештава нешто што аналитичари нису приметили. Фанови Еуромајдана и еуромајданских власти често причају да се стање Оружаних снага Украјине драстично поправило од 2014. године и да је рат, "супростављање руској агресији", учврстио украјински национални идентитет и да је нација сада јединственија него икада. Признајем да је моја анализа зашто је СБУ имао агенте на бродовима Ратне морнарице Украјине чиста спекулација и да може бити погрешна. Али по мени је смислена, и ако сам у праву, онда наводи на закључак да поглавници Украјине немају баш много поверења у своје солдате.

Да причају о јединству нације и војске, али да у то не верују.


Претходно од истог аутора: Пол Робинсон: Либерални међународни поредак

Аутор: Пол Робинсон
Извор: A matter of loyalty | IRRUSSIANALITY
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијан Линуксу

Ама какав опоравак америчке привреде кад је...

...током минулих Ћурећих пет дана, од Црног петка до Сајбер понедељка, девет милиона мање купаца било него прошле године



После неколико година разочаравајућих празничних "распродаја" (разочаравајућих бар за трговце с радњама), аналитичари индустрије су недељама пре овогодишњег Црног петка трубили да ће сад бити боље него претходних сезона. Инспирисани смањењем пореза, растом зарада, смањеном незапосленошћу и, у мањој мери, Трамповим "ратоборним протекционизмом", тврдили су да се може десити да Американци трговцима исповрте и преко 700 милијарди долара до Божића, што би, је ли, овогодишњу празничну потрошачку грозницу учинило најачом још од бума средином прошле деценије. Ал' не даде се.

Не даде се иако су задужења са кредитним картицама већа него икада, и упркос очекивањима "експерата" да ће се потрошачи размахати у последњем "буму" једног од најдужих пословних циклуса у историји. И упркос радосним насловима мејнстрим медија, још од петка ујутро. Тако се кликтало да је црнопеташка онлајн куповина ове године већа за скоро 30%, да је "Амазон" за Сајбер понедељак и са ширег пространства него икада остварио продају већу 20% него лане.

Аналитичари су такође истицали и промену навика "у онлајн потрошача": купци смартфонџије постадоше озбиљна конкуренција купцима десктопџијама.


Лепо. Али "прави" трговци, они с продавницама, трљаше руке мање нег' прошле године. Јер како рабош за Црни петак 2018. показује, аналитичари и вазда-стручњаци су били малкице преоптимистични.

Цитирајући податке НРФ-а, "Блумберг" је објавио да је током Ћурећих пет дана (од Дана захвалности до Сајбер понедељка) у продавницама и онлајн пазарило пазарило више од 165 милиона ћур Американаца - девет милиона мање него прошле године. Приде, лане је потрошено просечно 335 долара по особи, а сада 313.

Експерти су хитро установили и истакли да то није знак успоравања потрошње него, пре свега, промене потрошачких навика. Чега заиста има. Накљукани блесавим насловима и заплашени најавама невиђеног кркљанца, потрошачи су у куповину кренули раније него обично, тако да су, према подацима НРФ-а,  од 1. новембра до Дана захвалности исповрнули 20 милијарди долара, што је скоро милијарду дневно.

Такође, антиципира се да ће се Црни петак протегнути до Црне суботе пре Божића:

"Празнична продаја сада започиње раније, одмах после Ноћи вештица 31. октобра, и наставља се све до Божића 25. децембра. Очекујем да ћемо на крају установити да Црни петак остаје традиционални, или бар емотивни, почетак празничне продајне сезоне" - рекао је Бил Торн, виши потпредседник НРФ-а задужен за комуникације и јавне послове, на конференцији за штампу на којој су обнародовани резултати за викенд током Ћурећих пет дана.

Звучи...плаузибилно. Ваљда. Али радовање пре времена је изазивање судбине. Јер "глупе" чињенице објављене у Citigroup's Macro Surprise Index-у уторак кажу да, иако поверење потрошача опстаје на високом нивоу - можда и као резултат океана мастила проливеног на опоравак америчке привреде - очекивања ипак почињу да се топе:




Аутор: Тајлер Дарден (заједнички псеудоним више аутора "Зиро хеџ"-а)
Извор:Nine Million Fewer Americans Shopped During Black Friday Weekend | Zero Hedge
Превео: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу