Јесте ли за Клуб “Линукс Такс Чачанин”?

За Клуб “Линукс Такс Чачанин” или какав год назив се договорили да му дамо.



Чему ће нам, зар ми Линуксаши нисмо социопате што вас дан седе за рачунаром и хакеришу?
 
Сигурно има и таквих, али она тројица Чачана Линуксаша што их лично знам воле и масу других ствари, а јесу и за то да се повремено виђамо и размењујемо искуства – учимо једни од других уз пивце или коју чашицу неке од чачанских ракија, којих марки има више него овдашњих продавница и сервиса рачунарске опреме где ишта знају о Линуксу.

Овај потоњи проблем ме је и подстакао да размишљам о чачанском линуксашком клубу. Какав рачунар купити да немам проблема са инсталирањем Линукса – то нисам знао нит’ сада знам, па реко…

“Јеси л’ ти луд? Па ја зарађујем на ‘прозорашима’ и њиховом незнању, човече, шта ћете ми ви Линуксаши, ко би од вас тражио услугу радње као што је моја. Овако, лепо, има их колико хоћеш што дођу да им инсталирам Виндоус, па онда опет кад им ‘не ради Фејсбук’. Волим и ја Линукс и терам га на својој личној машини, али посао и кинта су на првом месту” – тако ми некако рече власник једног сервиса, једини од петорице који послују са рачунарском опремом и програмима а знао је о чему причам – једини пре него што сам упознао браћу из ТТМ-а. А није да се нисам распитивао, чак и код ‘главних’. У првој продавници газда ме је упутио на продавца, “он ти је за Линукс”, али овај кад рече да зна шта је Линукс мада га нигде није учио нити икад пробао (питао сам) одмах заглавих на врата. У другој продавници, експозитури београдске фирме, дечко јесте нешто знао, али његова згранута фаца наАМД или Интел?” ме увери да сам опет на погрешном месту.

Са клубом не бисмо имали таквих проблема. Нарочито кад се боље упознамо и видимо ко је пацер, ко мајсторски кандидат, а ко велемајстор. Друго, зар није лепше да од сестре ил’ брата пингвинисте уживо сазнате какав је дистро за који сте заинтересовани, уместо да се бакћете с виртуелном машином или гвожђуријом. Било би и договорених послића, верујем. Итд, итд.

Ако сте заинтересовани јавите сe на cirilizovano@yandex.com.

Ако нас до Божића буде бар петнаестак, одмах по празнику крећемо у акцију:
  1. Да нађемо место за окупљање. Нисам још проверио код новог декана ФТН-а, али верујем да би нам изашли у сусрет да бар прва два-три састанка одржимо тамо. За даље…Лично сам за неки пристојан локал у пречнику од километра од центра града и са бесплатним вај-фајем. Не због пића, Боже сачувај, него, како да кажем, имиџа ради, е да би привукли и нормалан свет. Предлажем да се окупљамо једном недељно, “глувим” даном, понедељком. I Don’t Like Mondays, ко воли, али баш зато.
  2. Да изаберемо првог међу једнакима, јер тако закон налаже, а и неко треба да координира рад, буде адреса за заинтересоване, покреће акције…И лепо и корисно би било кад би се задужења прихватио какав млађи ИТ стручњак, било из просвете, било из бизниса
  3. Да саставимо Статут и региструјемо Клуб.
А онда…Има дана. Можда научимо и неког продавца шта треба и може да нам прода.

Претходни чланци из серијала “Линукс у Чачку”: 1, 234567891011 и 12: Kako da uz Windows imate i jedan Linuks na svom računaru (VIDEO) – Ozonpress :: internet portal

Предузеће ПММ са 20.000 дин. помогло серијал

Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Дебијан Линуксу
Извор: Jeste li za klub "Linuks Taks Čačanin"? - Ozonpress :: internet portal

Шеф Генералштаба Израелских одбрамбених снага: Повлачење САД из Сирије јесте важно, али не претерано

Гади Ајзенкот. Фотографија: Јарив Кац
Шеф Генералштаба Израелских одбрамбених снага генерал-пуковник Гади Ајзенкот је у свом предавању на Мултидисциплинарном колеџу у Херцлији изнео процену да се америчко повлачење из Сирије догађа на врхунцу сјајних односа између САД и Израела и да "то јесте значајан догађај, мада га не треба преувеличавати". Ајзенкот је истакао да је Израел сам самцат деценијама војевао на "северном фронту" и да је током последње четири године употребио огромне ресурсе у извршењу борбених задатака против консолидовања Ирана у Сирији, у акције које су углавном остале непознате јавности.

"Иран планира распоређивање 100 000 војника комбинованих пешадијско-морнаричко-обавештајних снага у Сирији и да на Голану утврди низ војних положаја. Међутим, Израелске одбрамбене снаге су испланирале контра-операцију, вада ју је одобрила и ми већ две године непрестано спроводимо операције осујећивања Ирана, и то чинимо потпуно независно и против више саучесника" рекао је шеф Генералштаба Израелских одбрамбених снага генерал-пуковник Гади Ајзенкот

Извор: Дебкафајл

Напомена преводиоца:

Прво, америчко "повлачење" је...Већ наслов доста говори "Повлачење снага у америчком стилу: Пентагон планира да у Сирији задржи специјалне снаге" / US-STYLE “TROOPS WITHDRAWAL”: PENTAGON PLANS TO KEEP SPECIAL FORCES IN SYRIA

"По новом плану, америчке снаге у Сирији, чија се бројност процењује на 2 000 војника, биће преразмештене у Ирак, одакле ће, у специјалним операцијама, упадати у Сирију. Такав план ће Пентагону омогућити да настави с подршком Сиријским демократским снагама и са ваздушним нападима на Исламску државу у Сирији..."
Друго, Ајзенкотово тешење својих сународника је разумљиво. У њему има и нешто истине, јер Израел јесте обавештајно и војно дејствовао у Сирији кад год је могао и хтео, али увек рачунајући на војну подршку САД (и британских и француских прирепака) ако затреба. Моћи ће и сада, али, политички гледано, не сме дозволити да ико, макар то био председник САД, некажњено демонстрира самосталност код круцијалног питања као што су интереси државе изабраног народа. Дакле, Трамп ће морати "гузу уза зид".

Или да покајнички, и демонстративно, потпуно свуче гаће. У противном...Ционисти се не либе ничега. Њихово учешће у убиствима Кенедијевих и тобожњем терористичком нападу 11. септембра 2001. ретко спомињу чак и западни алтернативни медији - о нашим да не говоримо - али је потпуно јасно, да ће, процене ли да треба, утепати и Трампа Доналда.

И инсталирати "нормалног" америчког председника. Што почиње овако: Everybody Is Talking About Michelle Obama's Boots

Предлог, такође чланак "Дебкафајл"-а: The US will still “maintain a presence” after troop pullout from NE Syria

Превео и приредио: Алексндар Јовановић / Ћирилизовано, на Ем-Икс Линуксу