Сиротињо и Богу си тешка: царски двори Бирјукових - пентхаус величине пола хектара

Московска Патријаршијска језера. Извор за фотографију: Патриаршие пруды или Там, Где Никогда не разговаривают с Неизвестными...

Какве станове заменик градоначелника Москве и његови презимењаци воле?

Како је говорила Денискинова мајка, у приповетки Виктора Драгунског, "тајно увек постане јавно". Тако је и скромна куповина, коју су у децембру 2015. године обавила господа Бирјукови, повезани са замеником градоначелника престонице, испливала у јавност. А господа су купила ни мање ни више него огромни пентхаус за пола милијарде рубаља.

Породичне тајне

Занимљив
a је ствар то презиме; штета, мало је истраживања које објашњавају како утиче на човека. Узмимо, на пример, причу о пентхаусима у елитном стамбеном комплексу „Легенда боја“ (стамбени комплекс «Легенда Цветного»на Булевару боја: «Цветный бульвар» на руском, надомак Кремља - прим.прев.) девет од десет двоспратних станова на последња два спрата су набавила три различита лица истог презимена. Два стана купио је Александар Бирјуков, три стана је купила Јекатерина Бирјукова, а још четири нека Ирина Петровна Бирјукова која и очевим именом и презименом и узрастом (46 година), буквално указује да је 67-годишњи Пјотр Павлович Бирјуков, заменик градоначелника престонице - њен отац.  Међутим, када се ради о тендерима, сам Пјотр Павлович, се јавно одрекао своје породице: Ирина Петровна није његова ћерка, Александар Петрович није његов син, а Јекатерина Бирјукова лепотица, мало старија од тридесет година, није његова снаја, сви су они само његови презимењаци. Ништа нарочито, то је често презиме. Код нас у Русији на сваком ћошку налетимо на неког Бирјукова. Занимљиво је да сви ови људи сада живе у близини, на веома престижном месту у граду, који у великој мери контролише Пјотр Бирјуков.

Дакле, презиме је моћна сила која обједињује људе. Како другачије објаснити чињеницу да су три различита Бирјукова узела и купила девет станова у “Легенди о боји” један до другог, све са погледом на Кремљ. Девет станова, чија је катастарска вредност већа од 820 милиона рубаља, а тржишна је око 1,6 милијарди рубаља (око 20 милиона евра - прим.прев.), а укупна површина износи више од 1600 квадратних метара. Говорећи језиком оних који имају викендице у околини Москве - више од десет хектара. Господа Бирјукови у својим пентхаусима могу, ако пожеле, узгајати воће и поврће.

Међутим, они већ имају где то да раде.

Било једном у селу Поповка

Подмокосвску четврт Поповку је могуће преименовати у Бирјуковку - тамо опет, чврсто су се угнездили имењаци уваженог заменика градоначелника. И сам Пјотр Бируков поседује некретнине у Поповки - али веома, веома скромно: поседује земљиште од 15 хектара, малу кућу и економски блок. То заиста није московски званичник, већ пензионисани викендаш-баштован који од априла расађује поврће на прозорској дасци. Његова супруга Антонида Бирјукова има своју парцелу – мало већу, али без много луксуза, на 25 хектара.

Међутим, презимењаци заменика градоначелника имају много примамљивије комаде земље у Подмосковљу: Ирина Петровна има скоро два хектара и чак три куће, од којих је највећа готово једнака по површини наведених девет пентхауса, на Булевару боја, Александар Петрович има око осам хектара, а има и кућу за становање, гостионицу и коњушницу. Анжелика Бирјукова (изгледа као братаница заменика градоначелника) има кућу од две хиљаде квадрата. Никита Бирјуков (имењак унука заменика градоначелника) – има кућу од 600 квадратних метара. Занимљиво је да су све парцеле Бирјукових ограђене једном оградом која ограђује плац од преко 15 хектара. Па, логично је – у данашње време Бирјукови се морају држати заједно, а то није мало.

Бирјукови и њима равни

Има, међутим, на Бирјуковским поседима места и за небирјукове. Једно од њих припада Виктору Пчеловодову - ни рођаку ни презимењаку заменика градоначелника, већ бившем сараднику: од раних деведесетих до краја 2012. године био је заменик шефа одељења за стамбене и комуналне услуге и инфраструктуру у Москви. За још три некретнине нема података, у катастру, о њиховим власницима.

У елитној згради са осам станова на «Патријаршијским језерима» («Патриаршие пруды» на руском, део Москве-прим.прев.) живе не само Бирјукови, већ и грађани који су им једнаки у правима. У овој кући постоји стан за самог Пјотра Павловича, за његову нећерку Ирину Петровну - и за извесног Јурија Буланова, који је био заменик Пјотра Бирјукова, када је био начелник управе Јужног округа. Током 2010. године догодио се неугодан инцидент Булану - оптужен је за крађу јавног новца у износу од 17 милиона рубаља; истрага је открила да званичник има куће у Московској области, станове у Ници и Паризу, хотелски комплекс у Москви. Од три и по године на које је осуђен, одробијао је две - након чега се безбедно вратио у свој деветособни стан на «Патријаршијским језерима».

Уопштено, није лоше данас бити Бирјуков - или неко ко носи ово славно презиме. Стари бузец из Старог Бузца (заменик је родом из села Стари Бузец «Старый Бузец» на руском, у Курској обасти-прим.прев.) не заборавља своје презимењаке.

Новости бизнеса и политики



Аутор: Михаил Мељников
За Ћирилизовано изабрао и превео: Драган Вукојевић

Коју дистрибуцију Линукса би користио Фридрих Ниче и шта би рекао на Клуб Линукс Такс Чачанин?

Gentoo Linux

Коју дистрибуцију Линукса би користио чувени немачки филозоф Фридрих Ниче, да је данас жив? Одговор на ово питање покушаo je да да проф. др Нил Лист са сарадницима.

Према студији објављеној на веб-сајтовима русофилних срБских мислилаца "Србин инфо" и "СРБски ФБРепортер" - што не значи да се паре које порески обвезници са Запада издвајају за науку користе за дослух и деловање Доналда Трампа и Владимира Путина преко српских проксија - Фридрих Ниче би највероватније користио Џенту Линукс (више: Пингвиниста изгубио вољу за животом током инсталирања Џенту Линукса, а може и Džentu — Vikipedija, slobodna enciklopedija).

Што професор Лист објашњава овако:

"Сви знамо да Ниче није био човек стада. Дакле, апсолутно је немогуће да би користио икакав "Еплов" производ. По истој логици, можемо бити сигурни да не би такао ни свеприсутни Виндоус, мада је могуће да би имао извесног поштовања према достигнућима Бил Гејтса и 'Мајкрософта'. Али Виндоус са својим претпоставкама - нипошто. Фридрих Ниче не би могао да поднесе да му други, на основу својих претпоставки, одређује како да користи и надограђује ОС, и да му некакав врховни ауторитет типа Windows Store намеће своју селекцију 'добрих' програма.

С друге стране, Џенту не претпоставља ништа слично, већ полази од претпоставке да слободан човек - пингвиниста више воли да ради ствари како и када хоће, чак и ако његов избор значи да ће бити лупања главом у зид, чупања косе у очајању и чудних погледа околине на 'лудака'. Али то нас доводи до једне од кључних поставки Ничеове филозофије, да се 'онај ко се пење на највише планине смеје свакој трагедији, стварној или тобожњој', и да је битно превазићи себе и из животних недаћа изаћи као победник. Према томе, како су Ничеов надчовек и корисник Џентуа појмови подударног садржаја, логично је да би Џенту био Ничеов избор дистрибуције Линукса."

Професор Лист нам је рекао да је његов тим разматрао и могућност везе Ниче - Linux From Scratch (LFS), иако је скоро извесно да "чак и један Ниче, ни у својим најлуђим годинама и заточен у азилу, ни помислио не би да ЛФС користи за нормалан свакодневни рад".

А друштвене мреже, на којим друштвеним мрежама би био немачки филозоф?

Професор Лист сматра да резултати истраживања наводе на закључак да би Ниче користио GNU Social: "Ниче је био усамљеник, човек вечито занет сопственим мислима. Зар није логично да би таквом пустињаку највише одговарала друштвена мрежа за коју скоро нико не зна да постоји?"

Извор: Sudo Satirical


Напомене преводиоца:

- Ово је релативно стари текст, али разумљив и неупућенима у Линукс. Ко зна енглески и напреднији је Линуксаш сит ће се насмејати читајући и новије хумореске на "Судо сатирикал"-у, чији линк имате горе, испод логотипа.

- Што се тиче Ничеа и Клуба Линукс  Такс Чачанин - подржао би га, то је извесно, јер је у питању онај танак горњи слој који промишља ИТ, али сумњам да би био члан, јер чак и LinuxMasterRace (назив секције на веб-сајту "Редит") није место где се окупљају надљуди него, као што рекох, итијевски мислена мањина (склона самозезању).

- Ступио сам у непосредан додир са шесторицом будућих чланова Клуба. Адвокат Иван Војводић ће - уз наше сугестије и предлоге, које можете изнети и у виду коментара испод овог текста и на адресу cirilizovano@yandex.com - саставити Статут. После прва два-три састанка окупљаћемо се у "Монтани", и то је договорено. Јавно предузеће за грејање "Чачак" ће финансијски, са половином потребних средстава, помоћи израду пилот емисије из серијала "Амфитеатар", снимак предавања на ФТН-у или Високој школи техничких струковних студија на тему Линукса. (Данко Ћаловић, директор Грејања: "Помоћи ћемо. Што је добро за Чачак, а јесте, добро је и за нашу кућу.")

Остаје да се види да ли ћемо и у којој мери имати разумевања ФТН-а и
Високе школе техничких струковних студија. Пре свега њих, али и Агрономског факултета и основних и средњих школа чије су учионице амфитеатри у малом.

О свему томе више после празника.


Претходни чланци из серијала “Линукс у Чачку”: 1, 234567891011, 12 и 13: Jeste li za klub "Linuks Taks Čačanin"? - Ozonpress :: internet portal 

Предузеће ПММ са 20.000 дин. помогло серијал

Превео и приредио за Озон прес: Александар Јовановић / Ћирилизовано, на Debian -- The Universal Operating System