Сирија: Петнаесторо деце умрло после кампање вацинације против малих богиња УН


                                                             AФП Фото / САНА

УН су зауставиле кампању вакцинације против богиња у северној Сирији пошто је најмање петнаесторо деце умрло после вакцинисања - потврдили су Дечији фонд УН (УНИЦЕФ) и Светска здравствена организација (СЗО) у заједничком саопштењу.

"УНИЦЕФ и СЗО су били шокирани и ожалошћени када су сазнали о смрти најмање петнаесторо деце из Идлиба у Сирији", наводи се у саопштењу. "До смрти деце дошло је у областима у којима се спроводила кампања вакцинације против малиих богиња."

Сва деца су била млађа од две године, извештава Ројтерс, позивајући се на хуманитарне раднике.

Око један сат после другог круга вакцинисања против малих богиња, у Идлибу, у уторак, деца су почела да показују знаке "озбиљног алергијског шока", рекао је Абдулах Ајај, лекар који је давао вакцине у медицинском центру у Јарјаназу - како наводи АП. Други круг вакцинације је почео у Идлибу и Деир Езуру у понедељак.

                                                              Ројтерс / Карољи Арвај

После вакцинације, тела неке деце су отекла и она су се угушила.

"Било је викања и вриштања, било је тешко за родитеље. Ваше дете вакцинишу, а онда видите да ваше дете умире. То је веома тешко", рекао је Ајај.

Противречне изјаве сиријске опозиције и извештаји из група за људска права кажу да је број смртних случајева везаних за вакцине између 34 и 50.

СЗО је саопштила да шаље тим стручњака да испитају инциденте, додајући да је "установљавање тачног узрока смрти деце од виталног значаја".

Кампања имунизације је суспендована и у Идлиб и Деир Езур области. Међутим, УНИЦЕФ и СЗО се надају да ће се кампања наставити "што је пре могуће".

                                                              Ројтерс / Хосам Катан

Верује се да епидемија малих богиња може бити ефикасно спречена вакцинацијом, али она може бити веома опасна у неразвијеним подручјима. Болест се преноси путем телесних течности, кашљем и сузама.

Службе УН и друге невладине организације пружају медицинске услуге у Сирији од  марта 2011., почетка побуне против председника Башара Асада.

Сиријски конфликт се претворио у грађански рат широких размера, са више од 190 000  убијених - према подацима УН.

Асад је у уторак рекао да борба против тероризма мора почети већим притиском` на земље које подржавају и финансирају побуњенике у Сирији и Ираку.

У међувремену, САД су најавиле да планирају да предузму "циљане акције против уточишта ИД (Исламска Држава, раније Исламска Држава у Ираку и Леванту) у Сирији", укључујући и нападе на инфраструктуру. Амерички секретар одбране Чак Хагел је представио план јачања ирачких снага са 1600 америчких "војних саветника".

САД ће такође обучити и опремити 5000 припадника сиријске опозиције за борбу против милитаната Исламске Државе.


Извор: 15 Syrian children dead following UN measles vaccination campaign — RT News
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!