Две трећине Руса се интересује за научна достигнућа - анкета


                                                               ИТАР-ТАСС / Владимир Смирнов   

Чак 61% Руса се интересује за научна достигнућа, док њих 38% уопште нема интереса за науку.

МОСКВА, 18. септембра / ИТАР-ТАСС /. Скоро две трећине Руса горљиво се интересује за достигнућа данашње науке, посебно медицине и биологије, наводи се у анкети јавног мњења чији су резултати објављени у среду.

Према анкети коју је спровео Фонд за јавно мњење, чак 61% Руса се интересује за научна достигнућа, а њих 38% нема интереса за науку. Показало се да се мушкарце више интересују за такве ствари (68%), него жене (54%).

                                                     Московски државни универзитет 114. на светској ранг листи.

Најинтересантније области су медицина, биологија и биотехнологије (14% испитаника). Чак 9% је рекло да их интересују достигнућа у истраживању космоса, у авијацији и информатици. 7% је рекло да имају интерес за технологију, 4% је заинтересовано за математику, физику, хемију и психологију. Само 1% анкетираних је изјавило да их интересује пољопривредна технологија, а 2% - економске науке. Друге сфере су од интереса за нешто више од 1% испитаника. 8% је изјавило да су радознали за све.

Огромна већина испитаника (82%) је рекла да је важно да обични људи прате најновија достигнућа у науци. Скоро половина анкетираних / 48% / никада нису читали часописе за популарну науку или књиге. Двадесет посто то чини повремено, а 23% - ретко.

За научно-популарне филмове и телевизијске програме влада много већа потражња. Чак 42% испитаника је рекло да такве филмове или програме гледа с времена на време, двадесет један одсто је рекло да то ради често, а двадесет два одсто - ретко.

Музеји и изложбе уживају много мању популарност међу Русима - само 27% испитаника је изјавило да су посетили техничку изложбу или музеј у последње две до три године.

Укупно 54% разговара о достигнућима модерне науке са пријатељима и рођацима често или повремено, док 45% то ради ретко или никада.

Анкета је укључивала 1500 испитаника старијих од 18 година из  43 руске области. Статистичка грешка је у оквиру 3,6% .


Извор: ITAR-TASS: Non-political - Two thirds of Russians take interest in achievements of science — poll
Превод: Ћирилизовано

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!