Опрема за информативни рат - агрегатор вести (RSS feed)

Шта је агрегатор вести ?

“У рачунарству, агрегатор вести, такође називан агрегатор новости, читач новости, читач вести, RSS читач,или једноставно агрегатор је клијентски софтвер или веб апликација која скупља заједнички веб садржај као што су наслови, блогови и видео блогови и ставља их на једно место ради лаког прегледања.” Више можете прочитати овде.

Дакле, нема потребе за скакутањем од сајта до сајта па шта се накљуца, треба се само “претплатити” преко иконице коју сте сигурно запазили  и вести саме долазе. Коју апликацију одабрати ?


Интернет ветеранима и зависницима од вести познате су многе. За млађе и податније “тренду”, RSS feed значи Фејсбук, али ако не спадате, бар не потпуно, у наведене групе, онда бисмо вам преко радова пријатеља који воде веб сајт предложили две алатке: QiteRSS и Inoreader. Први читач је руске производње и десктоп је апликација која има и српску ћириличну верзију, док је бугарски производ веб апликација и тренутно је нема на нашем језику. Оба читача имају својих предности и зато их оба користим, неке озбиљне мане нисам уочио, а то што их не хвале по специјализованим сајтовима – о томе говори њихово не баш најпопуларније порекло, с једне стране, али је много озбиљнији разлог то што нису, слично фејсбучету, средства која вам бирају саме вести и редослед којим ћете их читати.


1. QuiteRSS за праћење вести

QuiteRSS је још једна од врло употребљивих апликација помоћу којих можете пратити вести. Овај РСС читач је програм отвореног кода који ради на оперативним системима: Linux, FreeBSD и Windows. Корисницима ће се графички интерфејс учинити познатим јер подсећа на BitTorrent или uGet, менаџер преузимања. Апликација је састављена од уграђеног прегледача на основи Wеbkit погона, а доступна је на више језика, међу којима је и српски.
Као неке од главних особина овог програма, могу се поменути аутоматско ажурирање извора вести, кориснички филтери, прокси подршка, визуелна и аудио обавештења, коришћење тастерских пречица, као и омогућен увоз и извоз ОПМЛ фајлова. Корисници су у могућности да сортирају своје изворе вести, да им доделе ознаке, омогуће или онемогуће приказивање слика у прегледу, као и да брзо сакрију стабло извора ради удобнијег читања.

Још једно занимљиво својство овог програма је могућност блокирања огласа који стижу са вестима, уз помоћ уграђене Adblock функције. Поред тога, апликација може приказати бројач нових или непрочитаних вести у системској касети. QuiteRSS се на тестирању показао као поуздан и функционалан програм на КДЕ графичком окружењу, али исто тако оперативан и незахтеван на лаганом ОбенБоx менаџеру прозора, па се препоручује Linux корисницима да га испробају.
Програм је доступан за инсталацију у Debian тестинг издању, а ако га у својим ризницама не поседује ваша дистрибуција, овде погледајте какве су могућности за инсталацију.

Матична страна пројекта: https://quiterss.org/
2. InoReader - пратите вести на једном месту
InoReader је један од веб заснованих РСС читача који поседује све потребне карактеристике да би омогућио једноставну и лагодну употребу својим конзументима. То се, пре свега, одности на брзину и прегледност садржаја, као и на могућност различитог приказивања. Такође, за употребу није обавезно урадити регистрацију, већ је могуће сервис користити и преко налога које већ поседујете, као што су Facebook и Google. На самом почетку, омогућена је опција увоз/извоз РСС адреса које сте раније користили, преко фајла са ОПМЛ екстензијом. Сам увоз података неће трајати дуго, а структура фолдера које сте имали на претходном сервису, биће сачувана.
Преглед вести омогућен је на четири модалитета: као листа, проширено, са две колоне и у виду картица. Ко прима много извора и вести, препоручује му се  коришћење са прегледом листе или са две колоне, где се у првој колони налазе вести као листа, док друга колона служи да се отварају текстови на које смо кликнули у првој колони. Онима са мање вести, вероватно ће више одговарати проширени преглед или употреба картица. Преглед као листа, подразумевано је подешен на 20 ставки, а у подешавањима се може одредити да буде до 100, док је проширени преглед подразумевано на 3 ставке, а постоји могућност подешавања до 30.

Свака појединачна вест, кликом на три тачке, крајње десно, добија још неке могућности, као што су штампање, слање е-поштом, претварање у ПДФ формат итд. Пошто постоје и плаћене верзије овог сервиса, бесплатна опција има одређена ограничења као што су број претрага, приступ шифром заштићеним изворима, немогућност претраге у објављеним текстовима, максимум од пет ПДФ преузимања седмично итд. О свему томе можете погледати на страници ажурирања, када се пријавите на InoReader.
Преко подешавања, графички изглед се може подесити у виду две светлије и једне тамне теме, а омогућена је опција где се појачава контраст садржаја. У опцијама постоји и могућност сортирања вести по времену и групама, као и функција звучног сигнала која обавештава о пристизању новог садржаја. InoReader поседује могућност да актуелну вест поделите са својим пратиоцима на 25 веб локација, укључујући најпознатије друштвене мреже. Сервис поседује добро осмишљене тастерске пречице, па ако их до сада нисте користили, можда је време да погледате како можете олакшати манипулацију са текстовима и навигацију са изворима вести.
Приредио: Александар Јовановић







 

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!