Доступан је Сербиан 2015 (OpenBox)



Доступно је за преузимање новог издања дистрибуције Сербиан, намењено за рачунаре са слабијим карактеристикама, као и за све оне који су љубитељи оперативних система са малом потрошњом ресурса. У употреби је управник прозора OpenBox, а нешто више о његовим подешавањима можете сазнати овдеУ обликовању овог издања, поред Debian (Jessie) складишта, коришћене су Mozilla и Deb-multimedia ризнице, као и по неколико пакета из дистрибуције CrunchBang и независних извора. Величина ИСО слике за преузимање износи око 1.1 ГБ, док ће по инсталацији, заузети простор на хард диску бити нешто испод 3 ГБ.

Као најуочљивије измене у односу на верзију 2014, могу се навести употреба LightDM менаџера пријаве и панела bmpanel2. Корисници којима више одговара панел tint2, могу да подесе његово стартовање, пошто и он долази са инсталацијом. Поред тога, неколико прединсталираних апликација замењено је тренутно бољим решењима, а међу њима су резач медија, клијент е-поште и прегледач фотографија. Такође, ту се сада налази и нови софтвер као што је лични организатор, менаџер преузимања, системски инфо итд.


Апликације које долазе уз Сербиан 2015 намењен старијим рачунарима, важе за мање захтевне, а њихов избор изгледа овако:
Ту су још и алати за  архивирање, клипборд, чишћење система, праћење вести, управљање партицијама, подешавање изгледа итд. На овој страни, наведени су неки од савета који вам могу затребати, а односе се на OpenBox управник прозора и пратеће програме. Као пар битнијих ставки, треба напоменути да се распоред тастатуре мења пречицом Ctrl+Shift, а подешене су опције: la, ћи, en. Ако сте инсталацију извршили на преносиви рачунар, у аутостарт фајлу уклоните ознаку испред линије fdpowermon, да би могли да пратите стање батерије.

                  

Ако сте новајлија на Линуксу, инсталациони процес је једноставан и траје краће од 10 минута, а овде можете прочитати како се припремају медији за инсталацију. Графички интерфејс инсталационог поступка подразумевано је подешен на ћириличну опцију, док ће управљање тастатуром бити на латиници. Ако до сада нисте видели како изгледа инсталација, можете је погледати у сликама, а доступан је и видео материјал. Када вам се подигне тек инсталирани систем, баците поглед у фасциклу Документи, где је записано неколико савета. Ако некоме са другог говорног подручја затреба, ту се може пронаћи и фајл menu.xml на енглеском језику. 


По објављивању Сербиан 2015 КДЕ издања, биће образована ажурирана ИСО слика и за Опенбокс верзију са јединственим визуелним изгледом. На крају, хвала свим читаоцима ових редова, корисницима који имају или ће имати Сербиан на свом рачунару, као и свим медијима и појединцима који су дали свој допринос промоцији оперативног система.


Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!