Драгослав Бокан о Ласлу Блашковићу на месту управника Народне библиотеке Србије

Невероватно, али истинито.

Пад Србије постаје све дубљи и све видљивији.

Показало се да и најневероватније и најненормалније ствари постају уобичајене у нашој недођији са српским именом и све мање српским садржајима, идејама и институцијама.
На место управитеља наше Народне библиотеке, централног трезора српске културе, постављен је отворени непријатељ свега српског, сваке духовности и, изнад свега, српског ћириличног писма. Уз то и доказано похлепни, корумпирани лик из овдашње приче о бесрамном паразитирању локалне "елите".

Ласло Блашковић је најстрашнији пример празнине која се (и те како) креће и уништава све чега се дотакне.

Ова квази-држава није ни примећивала херојски труд, огромну енергију, савршено познавање наше баштине (у најмање детаље) и истинску визију стварног опоравка Народне библиотеке Предрага Миловановића, али је зато и видела и наградила једним од најважнијих места у српској култури човека кога би нам на том месту пожелели само највећи непријатељи.

Као да на врху "српске" власти постоји непогрешиви софтвер за препознавање свега најгорег и најмрзитељскијег у нашим редовима и прецизан избор управо таквих сабласних ликова на челна места свега онога од чега нам зависи будућност.

Када бисмо првацима усташке Хрватске странке права и најцрњим мађарским фашистима рекли да нам одреде по њима "идеалног" рушитеља српске културе, они би се, снајперски прецизно, определили за неког попут Ласла Блашковића.

За то место се, изгледа, препоручио забраном кориштења ћирилице док је водио (уништавао) Културни центар Новог Сада и избацивао све што макар замириши на "српско" у часопису "Поља" који је уређивао. Све у његовом животу и раду је било окренуто затирању српске (а посебно духовне) културе.

Срећан нам био избор једног оваквог лика на положај чувара свега највреднијег у нашој писаној култури!

Сад следе најневероватнији и најбестиднији потези у што хитнијем и темељнијем ослобађању Народне библиотеке у Београду свега вредног, свих неким чудом сачуваних "знакова прошлости" и Блашковићу омрзнуте српске традиције.

Господе сачувај и саклони!


Аутор: Драгослав Бокан
Извор:  Dragoslav Bokan

1 коментар:

  1. Ja sam u blagoj panici. Taj ce vec prvog dana na toj duznosti poceti da cini nenadoknadivu stetu. Ko zna st ce raditi i unistiti. Nije u pitanju samo biblioteka. Sve sto je Srpsko, tradicionalno se zatire. Evo recimo i Srpske narodne igre. Posto se ne mogu zabraniti ili tako nesto, unistavaju se "iznutra". Te precizno zapisane igre od strane sestara Jankovic, koje su pocetkom dvadesetog veka isle po selima i zapisivale ih, sada petokolonasi menjaju. I to prihvata Nacionalni ansambl Kolo ! Njihov godisnji koncert je bio neki karneval.
    Uradimo nesto konkretno. Spasavajmo.

    ОдговориИзбриши

Пишите српски, ћирилицом!