Пуковник Касад: Укратко о текућим догађајима (и изузетно корисна напомена преводиоца с руског)


Превод текста у доњем десном углу слике изнад:

Чишћење дебаљцевског џепа се наставља.Данас су УОС напустиле 14 насеља, међу њима и Булавинскоје, Олховатку и Камишеватку. Само Дебаљцево је углавном очишћено. Борби је било на подручју Широкиног, а могле су се чути и мање борбе код места Станица Луганска, на путу за Бахмутку и код доњецког аеродрома. На другим локацијама је било тихо. Новоруске оружане снаге су почеле с повлачењем тешког наоружања са прве линије.

А сад укратко о актуелним догађајима (нисам много писао последња два дана, због пута у вези хуманитарних послова, а тренутно сам у Ростову).

1. Све у свему, ситуација на граници је нормална. Наше пошиљке пролазе као и раније. Нема украјинске контроле преко границе, а контрола ОЕБСА на неким пунктовима је у суштини фиктивна. Ипак, како је хуманитарна помоћ централизована, што се приметило у јануару, мере контроле прекограничних пошиљки су појачане (због чега више хуманитараца има закашњења, па и озбиљније проблеме код преласка терета преко границе). Повећана је и улога ЕМЕРКОМ-а Руске Федерације у контролисању хуманитарних пошиљки из РФ у Новорусију.

2. С прелиминарним радом на прикупљању хуманитарне помоћи за кампању пролеће-лето почело се у фебруару, и то се пре свега односи на одећу и обућу. Овде бих да читаоце подсетим да смо за зимску кампању почели да се препремамо у августу, иако су многи били сигурни да ће се војна дејства окончати у септембру.Без обзира да ли ће се примирје одржати или не, више је него вероватно обнављање војних дејстава на пролеће, тако да је војницима ДНР и ЛНР потребна одговарајућа количина опреме.

3. Атаман Козицин стварно пређе границу (мада не без проблема) и после састанка са командантима козачких јединица које су му лојалне у Чернухину (које су управо заузеле јединице НОС) појавио се у Дебаљцеву. С обзиром на његов отворен став према Захарченку и Плотњицком, још није јасно како ће он и његови компањони да сарађују управо с тим Плотњицким. Изненадно појављивање Козицина вероватно има везе с тим што централне власти не успевају или слабо контролишу козачке одреде.

До вечерас ћу написати нешто детаљније о дебаљцевском џепу. Тамо га још увек има, може се десити да неко покуша да из њега изађе преко поља или обилазнице. А ко је већ покушао задесиле су га контрамере НОС. Такви спорадични покушаји пробоја сигурно нису организовано повлачење снага, то је спасавај се ко може, тако да поред оних који су били довољно срећни да успеју да утекну из обруча видимо и ратне заробљенике. одбачена и запаљена материјална средства, и све ужи обруч. Са губитком Чернухиног и већег дела Дебаљцева, мало је вероватно да ће се преостали део џепа одржати до марта, а ја претпостављам да ћемо врло брзо имати стабилизован фронт на подручју Светлодарск-Мироновски, где ће снаге покушати да замрзну примирје. Остаци опкољених снага се већ повлаче према северном делу џепа, да би покушале да се пробију ка својима и са оружјем, управо као што су покушали "пунитивци" код Иловајска. У том смислу, изјаве Порошенка о "организованом повлачењу", а уз пратњу излива беса оних који "знају ситуацију", јасно указују на то да је хунтина дебаљцевска група ушла у фазу агоније. Ако остаци опкољених снага заиста рачунају да ће успети с пробојем са оружјем и возилима, онда ћемо ускоро опет гледати апокалиптичне слике бежања и смрти. Наравно, када би РФ и ЕУ сада нашле какво друго и за обе стране прихватљиво решење, мало је вероватно да би оно исто такво било и за САД, тако да у наредној седмици можемо очекивати још један прљав и крвав трик.

Напомена преводиоца с руског на енглески:

Разумно је и може бити корисно очекивати још једну операцију "лажне заставе", коју би организовали проамерички кругови у и око Украјине, с циљем промене ситуације у и око украјинске кризе. Такве специјалне операције имају тенденцију да се дешавају у периодима стабилизације ситуације на начин који не иде у прилог америчким интересима (виђеним из перспективе тренутног америчког режима, наравно). Украјинским "false-flag" специјалистима или њиховим страним газдама би лако било да организују какав згодан крвав инцидент са посматрачима из ОЕБС-а или, можда, гранатирање украјинског града уз линију фронта.

Јасан и недвосмиослен знак да се одвија операција лажне заставе је брза реакција украјинских медија. Ако видите сталан доток међусобно неконтрадикторних информација из украјинских медија, нарочито оних под контролом владе, информација које сместа преносе западни медији, онда је то јасан показатељ да се одвија операција лажне заставе.

Дакле, оквирно правило је следеће: Ако Порошенко да изјаву у временском оквиру од сат-два после несреће, онда је то false-flag organized by USA. Украјинска владина машинерија је неспособна да на неочекиване догађаје реагује тако брзо (нпр. погледајте временски след Порошенкових изјава о Дебаљцеву и видећете да су све тешко касниле, биле погрешне и безнадежно самоконтрадикторне). Ово оквирно правило се показало код обарања малезијског авиона, гранатирања Мариупоља, гранатирања Артјомовска, и код напада на аутобус у Волновахи, који је био лоше усклађен с терористичким нападом у Паризуи о коме је лоше коинформисано.


Аутор: Борис Александрович Рожин
Изворни текст на руском: Colonel Cassad - Коротко о текущем
Извор: Colonel Cassad (in English) - Briefly about the current events
Превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!