На Ганимеду, највећем месецу Сунчевог система, вероватно постоји огроман океан

Ганимед снимљен са сонде "Галилеј"
Огроман океан који је десет пута дубљи од свих океана који постоје на планети Земљи, налази се на Ганимеду, Јупитеровом месецу, који је највећи у оквиру Сунчевог система. Слани океан, смештен је између дебеле ледене коре на површини  и каменитог слоја у унутрашњостиизјавили су представници за штампу америчке свемирске агенције НАСА, ослањајући се на недавно добијене податке са свемирскогког телескопа Хабл.

Астрономи су још седамдесетих година прошлог века посумњали да се на овом месецу, који је још 1610. године открио Галилео Галилеј, може налазити океан.


Галилеј“ летилица америчке свемирске агенција НАСА, осам година је истраживала Јупитер и његове месеце, а шест пута се приближила Ганимеду.  У 2002. години сонда је потврдила постојање магнетног поља, што уствари потврђује претпоставку о постојању океана.


На Ганимеду постоји поларна светлост (Аурора)

Недавна истраживања свемирског телескопа Хабл, помоћу УВ зрака, показала су да, слично као и на Земљи, на половима Ганимеда такође постоји појава феномена поларне светлости, што је последица постојања магнетног поља. Треба нагласити да је Ганимед под дејством магнетног поља Јупитера и ако се мења магнетно поље на планети мајци, мења се и поларна светлост ма месецу, изјавили су јуче представници НАСЕ на конференцији за штампу.


Истраживачи су успели да на основу померања поларне светлости и магнетног поља, установе постојање огромног сланог океана дубине до 150 км, кога покрива површинска ледена кора. Како слана вода проводи електрицитет, кретање океана утиче на магнетно поље.

Извор: Ganymede (moon)

Океан на Ганимеду  је вероватно десет пута дубљи од океана на Земљи

Истраживања са Хабла пружају убедљивије доказе од свих до сада изведених посматрања, тако да се претпоставка о постојању океана на Ганимеду потврђује, изјавили су амерички научници.

Према најновијим истраживања НАСЕ показало се да је океан на Ганимеду десет пута дубљи него океан који прекрива Земљу и досеже и до 100 километара, па чак и више.

Верујемо да је у далекој прошлости на површини месеца био океан, рекао је Џим Грин, директор Одељења за планетарна истраживања НАСЕ.

Течна вода која је пронађена на Ганимеду је увећала број сателита за које астрономи сумњају да испод коре имају воду.

Европска свемирска агенција (ЕСА) планира да 2022. године  пошаље мисију на Јупитер и његова три месеца - истраживаће и Ганимед. 


Извор: Hatalmas óceán lehet a Naprendszer legnagyobb holdján
Са мађарског превела Габријела Ђошић 

Коментари

  1. Изабрали сте јако леп текст и одрадили добар превод. Све похвале, само тако анставите.

    Поздрав,
    Александар Матић

    ОдговориИзбриши

Постави коментар