УЗАЛУДНИ ПОКУШАЈИ ГЕЈ ЛОБИЈА да угаси „Србин инфо“


У држави где је легитимно да се у медијима пише о „премијеру Косова“, а забрањено да се помињу српске жртве са Космета, Хрватске и БиХ, такозвани Савет за штампу покренуо је поступак против вашег и нашег портала, због како наводе „говора мржње против припадника ЛГБТ заједнице“.
 
Вест на порталу „Србин инфо“ о томе да је уз примену силе спречено одржавање геј параде у Молдавији (при томе ради се о преузетом тексту са другог портала), за представнике ЛГБТ популације у Србији, конкретно Предрага Аздејковића, који је и поднео жалбу против редакције „Србин инфо“, је нешто због чега бисмо као новинари требало да сносимо тешке консеквенце!?


Зато постављамо питање да ли се то планира потпуно укидање слободе говора у Србији или ће та привилегија бити дозвољена само онима који ће српски народ, Русију, православну цркву и српске жртве свакодневно разапињати на крст?

Посебно је интересантно како господин Аздејковић може да поднесе пријаву против портала „Србин инфо“, а да у исто време буде у комисији Савета за штампу, која ће о овом питању одлучивати!?

savet za stampu komisija za zalbu
Фото: savetzastampu.rs/cirilica/organi

Наравно да на порталу „Србин инфо“ није било никаквог говора мржње и позива на насиље против било кога. То се не може рећи за многе медије у окружењу, па и у Србији, само што су мете тада управо припадници српске националности и појединци који заступају традиционалне вредности. Интересантно је што су „спорну“ вест објавили и други медији, али је очигледно она проблематична само на нашем порталу.

Нема дилеме да је овде реч о опасном притиску на уређивачку политику наше редакције и покушају да се угаси један од ретких слободних и родољубивих медија у земљи и региону.
Иначе, Србин.инфо као интернет портал није члан Савета за штампу и као такав не може бити у надлежности ове НВО организације.

Очигледна је намера једне НВО, да у интересу својих оснивача, финансијера или неких других скривених интереса, оствари фактички утицај на уређивачку политику једног апсолутно независног интернет медија - "Србин.инфо", а са циљем да се исти спровођењем некаквих поступака од стране ненадлежних и пристрасних тела застраши и потчини контроли, упркос слободи изражавања мисли и праву на слободно јавно информисање.

Да ли је Савет за штампу невладина организација ако га финансира државни орган стране државе - Амбасада Краљевине Норвешке
Да ли је Савет за штампу невладина организација ако га финансира државни орган стране државе – Амбасада Краљевине Норвешке (Фото: Савет за штампу)

Редакција „Србин инфо“ поручује да је оваквим притисцима неће заплашити нико, па ни представници геј лобија и да ће наставити да пише о иститни!

 

У наставку прилажемо и одговор адвоката Марка Пушица (Смедерево, Милоша Великог 2/2; 060/7358050 и 063/7120407) на срамне и цензорске притиске из Савеза за штампу:

 

САВЕТ ЗА ШТАМПУ


Савет за штампу је регистрован код Агенције за привредне регистре као невладина организација, на основу Закона о удружењима.

Прокламовани циљеви Савета су примена Кодекса новинара Србије, решавање по жалбама поводом објављивања садржаја у медијима, медијација у споровима насталим тим поводдом и едукација за поступање у складу са Кодексом.

Оснивачи Савета су ВЕСЕЛИН СИМОНОВИЋ, (за Асоцијацију новинских издавача и електронских медија), ВЛАДАН ФИЛИПЧЕВ, (за Асоцијацију независних локалних медија “Локал прес”), НАДЕЖДА ГАЋЕ, (за Независно удружење новинара Србије) и ЉИЉАНА СМАЈЛОВИЋ, (за Удружење новинара Србије).

Дакле, овај Савет је као НВО добровољна, невладина и непрофитна организација заснована на слободи удруживања ради остваривања поменутих циљева. Као такав, овај правни субјект не поседује ниједно јавно овлашћење у области јавног информисања у смислу правног оквира који је дат Законом о јавном информисању, нити у смислу садржине Кодекса новинара Србије који не предвиђа да ће примену Кодекса пратити било какав Савет за штампу, основан као НВО.

Оно што одликује статус и делатност Савета јесте добровољност, те његова интерна правила рада не могу бити обавезујућа, а исто важи и за одлуке које Савет доноси у оквиру регистроване делатности код АПР.

НАДЛЕЖНОСТ САВЕТА И КАРАКТЕР ЊЕГОВИХ ОДЛУКА

Савет за штампу је интернет порталу Србин.инфо упутио позив да у року о 7 дана пружи одговор на жалбу НВО Геј лезбејског инфо центра или да на други начин реши спорну ситуацију насталу због текста о покушају организовања геј паради у Молавији, као и наслова овог текста, а са назнаком да се објављивањем истог подржава кршење људских права, дискриминација и подстиче на насиље.

У жалби је истакнуто да је НВО Геј лезбејски инфо центар организација која заступа интересе лгбт заједнице у Србији. Савет је предочио да ће о поднетој жалби одлучивати Комисија за жалбе, без обзира да ли је одговор на жалбу дат, при чему давање одговора није обавезно.
Давање одговора на жалбу није обавезно, па самим тим и упуштање у било какву комуникацију са Саветом од стране медија који не прихвата његову надлежност не може бити обавезујуће.
Међутим, према интерним правилима Савет ће у сваком случају одлучивати и о жалби изјављеној на рад медија који није прихватио надлежност Савета, те ће Комисија за жалбе у случају основаности жалбе изрећи јавну опомену. Дакле, иако је реч о НВО чију делатност одликује добровољност, када се одлучује о жалби на рад медија који не прихватају надлежност Савета, задржава се „право“ Савета да о таквој жалби ипак одлучи и евентуално изрекне јавну опомену.

То управо значи да је Савет својим интерним и према трећим лицима необавезујућим правилима, фактички успоставио некакву проширену надлежност и над субјектима који нису његови чланови и који не признају његову „надлежност“. Савет никако не може бити надлежан да арбитрира у случајевима у којима му се оспорава надлежност, као и у ситуацијама када се жалба односи на медије који нису чланови Савета, као што је случај са интернет порталом Србин.инфо.

Следом наведеног ни одлука Савета не може бити обавезујућа у конкретном случају, нити Савет може да упућује јавне опомене медијима који нису његови чланови, будући да се тиме може нанети штета конкретном медију.

СЛУЧАЈ СРБИН.ИНФО

Да апсурд буде већи, у овом случају је жалбу испред НВО Геј лезбејског инфо центра поднео Предраг Аздејковић у својству председника истог, иако је именовани истовремено и члан Комисије за жалбе у оквиру Савета за штампу, којем је ова жалба и поднета. Тако да ће се према старом отоманском принципу „кадија те тужи, кадија ти суди“ одлучивати и о овој жалби.

Пристрасност се у овом случају никако не може отклонити, а у сваком случају је спорна и надлежност и право једне НВО да арбитрира у некаквим „споровима“ поводом објављивања информација у медијима, с обзиром на чињеницу да у Републици Србији функционише систем вансудске и судске заштите установљен Законом о јавном информисању.
Иначе, Србин.инфо као интернет портал није члан Савете за штампу и као такав не може бити у надлежности ове НВО.

Што се самог текста који је представљао повод за жалбу тиче, ради се о информацији која је пренета и преузета од другог интернет медија – Факти, и овим текстом је само пренета неспорна вест да геј парада у Молдавији није одржана.

Очигледна је намера једне НВО, да у интересу својих оснивача, финансијера или неких других скривених интереса, оствари фактички утицај на уређивачку политику једног апсолутно независног интернет медија Србин.инфо, а са циљем да се исти спровођењем некаквих поступака од стране ненадлежних и пристрасних тела застраши и потчини контроли, упркос слободи изражавања мисли и праву на слободно јавно информисање.

--------------------------------


Геј лезбејски инфо центар против портала Србин.инфо
Датум објављивања: 25.05.2015.

Текст жалбе

Текстом о геј паради у Молдавији интернет медиј Србин.инфо прекршио је Кодекс новинара јер је коментаром у наслову „СВАКА ЧАСТ“ подржао кршење људских права, дискриминацију и подстиче на насиље.

IV ОДГОВОРНОСТ НОВИНАРА

1. Новинар је, пре свега, одговоран својим читаоцима, слушаоцима и гледаоцима. Ту одговорност не сме да подреди интересима других, а посебно интересима издавача, владе и других државних органа. Новинар се мора супротставити свима који крше људска права или се залажу за било коју врсту дискриминације, говор мржње и подстицање насиља.

V НОВИНАРСКА ПАЖЊА

4. Новинар мора бити свестан опасности од дискриминације коју могу да шире медији и учиниће све да избегне дискриминацију засновану, између осталог, на раси, полу, старости, сексуалном опредељењу, језику, вери, политичком и другом мишљењу, националном или друштвеном пореклу.

Није у питању парада у Молдавији, већ контекст у који се ставља прекидање једног геј скупа у Молдавији и одобравање од стране медија и стављање на страну насилника. Знајући какву климу у Србији изазива Парада поноса у Београду, овим насловом се одобрава и промовише насиље и заустављање сличних догађаја у Србији, чиме се крши Кодекс новинара Србије.
Геј лезбејски инфо центар заступа интересе ЛГБТ заједнице у Србији.

Линк
СВАКА ЧАСТ – разбијена геј парада у Молдавији!

Извор: Србин.инфо, Савет за штампу

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!