Потпредседник руске Државне думе тражи забрану "Виндоуза 10" у државним органима (ВИДЕО)

Извор: IN MODERN-DAY RUSSIA, Windows 10 is a scandalous starlet cartoon | Fusion

Потпредседник Државне думе тражи од руске владе да руским државним службеницима забрани коришћење оперативног система "Виндоуз 10", због бојазни да амерички софтвер омогућава приступ поверљивим информацијама и личним подацима руских званичника.

У свом писму премијеру Дмитрију Медведеву, посланик Николај Левичев из странке левог центра "Праведна Русија", рекао је да споразум о коришћењу услуге на који морају да пристану сви корисници "Виндоуза 10" омогућава "Мајкрософту" приступ свим лозинкама и другим информацијама које се користе за заштиту података. Америчка корпорација добија и  друге врсте података из контаката корисника, електронске поште, па чак и локације.

"Мајкрософт"иначе упозорава да ће се добијене информације чувати и обрађивати у Сједињеним Америчким Државама или некој другој земљи на неодређено време и да се могу пренети америчким државним органима.

Стога Левичев од Медведева тражи да размотри потпуну забрану коришћења оперативног система "Виндоуз 10" у руским државним органима, државним предузећима и научним и истраживачким институцијама под покровитељством државе. Потпредседник Државне думе послао  је писмо и начелнику интернет одељења Роскомнадзора, Александру Жарову, у којем пита да ли је "Мајкрософтов" споразум о коришћењу услуге у супротности са руским законом.

Сенатор Александар Волков подржао је иницијативу Левичева, рекавши у интервјуу новинској агенцији Регнум да је Русији потребан сопствени заштићени софтвер да замени "Мајкрософтове" производе.

Левичевљево писмо је слично писму које је главном тужиоцу Јурију Чајки  августа месеца послао Вадим Соловјов из Комунистичке партије, где је подсетио да је руским законом предвиђено да прикупљање и обраду личних података могу да обављају само компаније укључене у Национални регистар оператора личних података - што "Мајкрософт" није! Комунистички посланик је изразио бојазан да би коришћење новог оперативног система у руским државним структурама могло довести до цурења тајних података страним обавештајним службама. Канцеларија главног тужиоца тек треба да одговори забринутом посланику.

Али је зато прес служба "Мајкрософта" већ одговорила, тврдећи да је трансфер личних података могућ само уз сагласност корисника, као и да оперативни систем корисницима даје приступ свеобухватном пакету за подешавање степена приватности.

Државна дума Руске Федерације је средином 2014. године усвојила закон којим се све интернет компаније обавезују да личне информације руских држављана складиште у Русији. Али, да би стране и домаће интернет компаније имале довољно времена да у Русији направе складишта података, закон неће ступити на снагу пре септембра 2016.

Ћирилизовано: Уместо коментара, питање: да ли је неко од читалаца и браће пингвиниста (линуксаша) пробао овај дистро намењен руској војсци и државним органима?



Извор: РТ
Извор видео прилога: Astra Linux Review - Russian Government/Military Debian-based Linux Distro - YouTube
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!