Председнички кандидат Касич захтева да САД наметну зону забране летења над Сиријом

Републикански председнички кандидат и гувернер Охаја Џон Касич тражи од Обамине администрације да наметне зону забране летења над Сиријом - потез који би САД могао довести у сукоб са Русијом


Џон Касич - пореклом Хрват, избор хазарске мафије за америчког потпредседника (Фотографија: Википедија. Натпис: Ћирилизовано: Амерички избори - смртна опасност за цео свет

ВАШИНГТОН (Спутник) - Касич је у петак на свом сајту за председничку кампању изнео тврдњу да су руски ваздушни удари против Исламске државе у Сирији опасност за  цивиле, избеглице и стабилност у региону.

"Скорашње јачање војног присуства и интервенција Русије у Сирији за циљ нити има пораз Исламске државe, нити ублажавање патњи сиријских избеглица", тврди Касич.

Касич је поновио свој апел да САД дају допринос регионалној коалицији копнених снага којa ће победити Исламску државу и Ал Каиду у Ираку и Сирији.

"Стварне намере [руског председника Владимира] Путина су сасвим другачије: он војном акцијом хоће да спасе зликовачку владу [сиријског председника Башара]  Асада од смрти и да ојача стратешки положај Русије у источном Медитерану. То је неприхватљиво и мора се прекинути", каже Касич.

Дан пре Касича, у четвртак увече, апел америчкој влади да наметне зону забране летења над Сиријом упутила је демократски председнички кандидат Хилари Клинтон. Међутим, зона забране летења има веома слабу подршку америчке јавности.

Русија владу председника Асада признаје као легитимну власт у Сирији и већ је саопштила да је војно подржава у борби против Исламске државе и других екстремиста.

Осим тога, Москва је негирала тврдње САД да су у првим ваздушним нападима на снаге Исламске државе погинули цивили.

Обамина администрација и даље одбија идеју наметања зоне забране летења над Сиријом. Начелник Здруженог штаба америчке војске генерал Мартин Демпси је још 2013. године изјавио да би наметање зоне забране летења над Сиријом моглo да кошта милијарду долара месечно.

Корисни линкови:
- Обама спреман да сарађује са Путином
- Ћирилизовано: Амерички избори - смртна опасност за цео свет

Извор: Sputnik International
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!