South Front: Џулијан Асанж о америчком плану за депопулацију Сирије

Оснивач Викиликса Џулијан Асанж сматра да је масовни егзодус из Сирије део стратегије САД против Асадoве владе - депопулација земље ће довести земљу до слома, јер посебно одлази образована средња класа. Европска стратегија отворених граница иде на руку америчким интересима.

Амерички председник је "хроми патак" - не може много да учини против планова неокозервативаца за Сирију (Фото: АП)

Оснивач Викиликса Џулијен Асанж је у изузетном интервјуу за независни грчки портал The Press Project изјавио да иза протеривање стотина хиљада Сиријаца из њихових домова стоји свесна калкулација група које настоје да профитирају директно од рата - односно амерички неоконзервативци и њихове мреже у одбрамбеној индустрији, плаћеничким фирмама и тајним службама. Асанж је рекао да америчка влада на обарању председника Башара Ал Асада ради од 2006. године. "Депопулације Сирије" је део концепта за Асадово рушење, зато што "због рата из земље бежи нарочито средња класа - лекари, државни службеници, адвокати, инжењери - управо оне групе професионалаца које су потребне да земља уопште функционише".

Протеривање ових група води великом слабљењу Асада.

Асанж је рекао да, пошто је и сам избеглица, зна колико је избеглицама важна пријатељска добродошлица. Међутим, резултати "политике отворених граница у Европи" су погрешни, јер директно подржавају амбиције Американаца. Асанж: "Имамо дипломатске белешке који показују да је шведска влада током рата у Ираку рекла да је њен допринос рату прихват ратних избеглица. Ирак је од Немачке пре неколико година затражио да Ирачане не зове да дођу у Немачку, јер је ће то негативно утицати на обнову земље. Немачка је тада удовољила апелу Ирака."

Асанж је рекао да за наставак рата у Сирији интерес имају обавештајне агенције и компаније у одбрамбеној индустрији: "Оне стварају проблеме, јер ће онда бити потребно да се проблеми реше. Ако нема проблема, крешу се буџети, а то није у интересу оних који на рату профитирају."

Рат у Сирији служи, између осталог, за одржавање ниске цене нафте. Стога Федералне резерве САД одбијају да подигну каматне стопе. Занимљиво је да Асанж каже да САД, Британија и Француска координирају своју тренутну стратегију на Блиском истоку, али Немачка се не помиње. Није познато да ли канцеларка Ангела Меркел своју политику отворених граница спроводи у сагласности са Вашингтоном.

Амерички председник Барак Обама покушава да рат у Сирији оконча кроз сарадњу са Русијом. Међутим, он је на крају мандата и зато је његово деловање у основи само дефанзивно. Лобији индустрије наоружања и енергетског сектора се припремају за новог председника и вероватно ће одложити поступак за коначно решење у Сирији. Међутим, Руси врше притисак да се нађе дипломатско решење. Преговарачка група се у петак поново састаје у Бечу, први пут уз учешће Ирана.


Изворни текст на немачком: Wikileaks: Entvölkerung von Syrien ist Teil der US-StrategieNachrichten – DEUTSCHE WIRTSCHAFTS NACHRICHTEN
За "Јужни фронт" на енглески превела: Карин
Извор: Wikileaks: Depopulation of Syria is part of the US strategy
Избор и превод: Ћирилизовано за СРБИН.ИНФО
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!