Америчкој авијацији сметало време да у октобру бомбардује Исламску државу

Дана 30. септембра, руски генерал је ушао у амбасаду САД у Багдаду и америчким дипломатама саопштио да ће Москва са ваздушним нападима у Сирији почети за један сат.

Било би најбоље, рекао је, да се САД држе по страни.

Генерал је био повезан са новоформираним ирачким обавештајним центром у чијем раду учествују и Русија, Сирија и Иран. И смешно је и занимљиво што је Москва дала тако касно упозорење, и са "партнерима" није поделила никакве информације о томе кога то Русија намерава да бомбардује.

У основи, изузетно је занимљиво што је у америчку амбасаду практично ушетао Кремљ, и америчкој војсци поручио да оде с неба Сирије или ће ризиковати обарање. Али конкретно, чињеница да је Москва дала обавештење само сат времена пре почетка операције, и то без икаквих детаља, истиче могућност да су Русија и Иран сумњали да САД подржавају сунитске екстремистичке групе које се боре за контролу над Сиријом. То јест, Москва није желела да Вашингтон има времена и информација потребних да упозори Исламску државу или ма коју другу прокси војску Запада.

После свих ових недеља руских ваздушних операција из Латакије, утисак је да су авиони Москве у бомбардовању екстремиста далеко ефикаснији од америчких ратни авиони. Наравно, немогуће је утврдити да ли видео снимци које објављује Министарство одбране РФ приказују то што се тврди да приказују, али је, по свему судећи, ово далеко агресивнија кампања од оне коју су САД покренуле пре неких 13 месеци. По локацијама руских удара такође је јасно да је Москва, иако јој је подршка Асаду на западу (тј. обезбеђивање великих градова режиму) тренутни приоритет, ефикасно успоставила зону забране летења над Сиријом и да је, ако је веровати Анкари, у турски ваздушни простор улазила пар (или три, или четири) пута.

Што је у Пентагону изазвало збрку. Више није било јасно да ли амерички авиони могу летети а да не дођу у опсност ваздушног двобоја са сухојима, а ни кога би смели да подрже ваздушним нападима а да се Москва не разбесни.

И тако, помало блефирајући, САД су са стране посматрале како Русија и Иран систематски растурају опозицију скупљену новцем Ријада, Дохе и Анкаре.

Бар би рационалан посматрач овако тумачио ситуацију. Али код Вашингтона нема ничега рационалног када је у питању спољна политика. Сједињене Америчке Државе сада тврде да октобарско "затишје" у ваздушним нападима на "терористе" нема никакве везе са чињеницом да је Русија бомбардовала по читавој земљи Сирији, него да су му једини разлог незгодне временске прилике.

Ројтерс:

"САД и коалиционе снаге ће у наредним недељама вероватно повећати број напада на Исламску државу у Ираку и Сирији, после затишја у септембру и октобру - саопштио је у суботу начелник Централне команде Ратног ваздухопловства САД.

Генерал-потпуковник Чарлс Браун је новинарима на Међународном скупу начелника авијација у Дубаију рекао да је до смањења ваздушних напада дошло због временских прилика и успоравања активности на терену, а не због руских ваздушних удара у региону."

Ево шта каже и "Вол стрит журнал":

"До повећања броја напада на борце Исламске државе требало би да дође у наредних неколико недеља - саопштио је новинарима на маргинама бијеналног Међународног скупа начелника авијација у Дубаију генерал-потпуковник Ратног ваздухопловства САД, Чарлс Браун.

"После напорног јула и августа је дошло до малог затишја. Лоше време и недостатак покрета Исламске државе на терену омели су нас да проналазимо и нападамо циљеве", рекао је генерал."

Добро, ако има "сезонског заостатка", Пентагон га, кад буде време, увек може надокнадити.

И да се зна - то са Русима нема никакве везе. Престанак америчких ваздушних напада у Сирији када је Москва почела да из Латакије изводи операције је била пука случајност.

"Вол стрит журнал":

"Успоравање америчких ваздушних напада се поклопило са распоређивањем руских ратних авиона у Сирији и покретањем њихових ваздушних напада. Али генерал-потпоручник Браун каже да то нема  "никакве везе" са америчким напорима."

Ваистину. Терористи су се тих дана држали куће... на крају крајева, било је лоше време:

"Ако нису напољу и у покрету, теже их је напасти."

Наравно, време није било толико лоше да би Пентагон одвратило од испоруке стотина тона муниције и оружја - падобранима, намењених, највероватније фиктивној, "Сиријској арапској коалицији".

Дакле, све док новембарско небо над Сиријом остане ведро и плаво, САД ће веома озбиљно гађати Исламску државу и друге сунитске милитанте, намерне да скидају путничке авионе изнад Синаја, живе спаљују јорданске пилоте и изводе друге несташлуке.

За крај, да цитирамо Министарство одбране Руске Федерације:

"Беспилотне летелице ситуацију на подручјима активности Исламске државе прате двадесет четири сата дневно. Сви откривени циљеви се ефикасно гађају и дању и ноћу, без обзира на временске услове."


Аутор: Тајлер Дарден (колективни псеудоним чланова редакције "Зиро хеџа")
Извор: Zero Hedge
Превод: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!