Бајденов посмртни марш украјинској државности

Бајден је рекао шта има, но чули то и кијевски режим?


Ово је био први пут да се у украјинском парламенту јавно појавио амерички политичар таквога ранга - ако не рачунамо Викторију Нуланд и њене колачиће. Бајденов посмртни марш чули су не само украјински председник Порошенко, премијер Јацењук и читава влада, већ и амбасадор САД у Украјини Џофри Р. Пјат и, наравно, Викторија Нуланд. Пре него што је Американац стигао, украјинска застава испред зграде замењена је америчком - да се зна ко је газда.


Бајден је предложио поделу Украјине на одвојене федералне државе, чије би владе могле да се носе са тамошњим проблемима. (Вођа покрета "Југо-исток" Јуриј Апухтин у Харкову служи затворску казну зато што тражи исто.) С обзиром да су САД федерална држава, једино што су украјински лидери могли је да у глувој тишини слушају како Бајден интонира:

 "Важно је да имате самосталне и независне државе које ће моћи саме да решавају своје проблеме и одређују свој образовни систем и владу на основу заједничког Устава."

Имајте на уму да је главни посао потпредседника да представља председника Сједињених Америчких Држава, док је навођењем примера Савезне Републике Немачке, Бајден хунту подсетио да федерализација и у Европи функционише добро, без угрожавања националног суверенитета и демократских принципа.

Бајден је приметио да није довољно само отворити посебну канцеларију за борбу против корупције. За две године од почетка кампање, корупција је постала још гора.

Иако је уверавао слушаоце да ће Сједињене Америчке Државе на Крим и Донбас увек гледати као на део Украјине, Бајден је захтевао пуну имплементацију Споразума из ​​Минска, по којем Кијев мора да у сагласности са сепаратистима измени Устав до краја овог месеца. Али, проблем је у томе што би, буде ли Донбас део јединствене Украјине, хунта, заједно са својом националистичком идеологијом и русофобијом, пропала, и што би нездрави ветрови задували и ка западним границама, потврђујући да је Галиција заостала, али област са јаким пољским утицајем.

Бајден је повукао и једну веома интересантну паралелу - између дешавања у "најпросперитетнијој некадашњој совјетској републици" и америчког Грађанског рата, чиме је потврдио чињеницу да су на обе стране фронта грађани Украјине.

Амерички потпредседник је рекао да је спољних утицаја било и у шпанском и америчком грађанском рату. Ниједна држава није острво, а ако је економски слаба и политички немоћна, као Украјина данас, онда је спољна интервенција неизбежна.

Чије паре, тога и музика. А Бајден је хунти одсвирао - посмртни марш.


Аутор: Михаил Онуфриенко
Изворни текст на руском: Байден в Верховной Зраде — реквием украинской государственности
Превод на енглески: Светлана Киржали и Род Мекензи
Извор: Russia Insider
Превод: Ћирилизовано за СРБски ФБРепортер
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат



Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!