"Њујорк тајмс" о штрајку руских камионџија код Москве

Руске камионџије, бесне због нових путарина, блокирале путеве код Москве



Стотине камиона за дуголинијски транспорт је у петак блокирало подужу секцију московске обилазнице, протестујући због новог државног намета, првог знака да привредни проблеми Русије могу еродирати подршку власти председника Владимира Путина.

Камионџије су бес усмериле на Игора Ротенберга, изданка једног олигархијског клана блиског годсподину Путину, који је власник новог система заснованог на џи-пи-есу (GPS), помоћу кога ће, кад буде потпуно оперативан, камионџијама бити наплаћиване дажбине на свим федералним аутопутевима.

Међутим, камионџије су још више љуте на владу, зато што већ годину дана не успева да ублажи разорне ефекте инфлације и рецесије, изазваних великим падом цена нафте и санкцијама које је Запад наметнуо због Украјине, као и реталијаторним санкцијама Кремља - забраном увоза хране са Запада.

  
...

Читава Москва прати дешавања са камионионџијама, који су на различитим изазвали живу расправу. Има критика, али и израза подршке:

"Зашто само на обилазници? Зашто не на Црвеном тргу?"


Напомена преводиоца:


Што је баби мило, то јој се и снило. Мада не треба сумњати да газде "Њујорк тамсових" преститутки имају лепе успомене на чилеанске камионџије и њихову улогу у збацивању Аљендеа.

Проблем мајстора мрачне уметности шпијунаже, дестабилизације и пучева је што иза Путина стоји огромна већина руског народа и што нема руског Пиночеа.

Али има олигарха.


Извор: Russian Truckers, Irate Over New Tolls, Block Roads Near Moscow - The New York Times
Превео и приредио: Александар Јовановић / Ћирилизовано
Покровитељ преводилачке делатности блога "Ћирилизовано": Јелички дукат

Нема коментара:

Постави коментар

Пишите српски, ћирилицом!